Maslinovo ulje važi za jednu od najzdravijih masnoća, ali samo ako su tokom njegove proizvodnje ispoštovane mnoge procedure koje garantuju čistoću, kvalitet i dugotrajnost.
Kada na ulju piše "ekstradevičansko", automatski mislimo da je to najbolje ali stvar nije toliko jednostavna. Ulje se u trenutku flaširanja klasifikuje kao ekstradevičansko, ali već dve nedelje nakon tog trenutka je oksidiralo. Polifenoli u maslinovom ulju, odgovorni za njegova blagotvorna svojstva, vremenom propadaju.
Amando Mani je proizvođač maslinovog ulja i do najsitnijih detalja je objasnio četiri ključne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete ovo ulje.
1. Kupite tamnu flašu
Nikada ne kupujte maslinovo ulje u providnoj flaši! Takvo ulje izloženo je UV zracima i svoja blagotvorna svojstva gubi već nekoliko dana po flaširanju.
Tamna flaša usporiće ovaj proces, a pojedina istraživanja pokazala su da su flaše zelenkaste boje u "odbrani" ulja bolje od smeđih ili drugih boja.
2. Kupite manje pakovanje
Možda je na akciji, ali veće pakovanje stajaće vam dugo na polici i vremenom će gubiti zdrave supstance. Bolje je kupiti manju flašu kvalitetnog ulja i na vreme je iskoristiti, nego mesecima koristiti veliku flašu koja je izgubila sva svojstva.
3. Ako vidite nešto na dnu...
Vidljivi sediment na dnu flaše maslinovog ulja? Ne uzimajte! Najpre, ako ga vidite to znači da je flaša providna, a potom, naslage znače da nije pravilno isfiltrirano. Čestice koje se nalaze na dnu ubrzaće proces propadanja.
4. Šta piše na etiketi?
Mnogi proizvođači maslinovog ulja na flaši neće napisati godinu berbe ili proizvodnje. Probajte da nađete flašu na kojoj je to ipak naznačeno, jer sigurno ne želite da pripremate hranu sa uljem starim nekoliko godina. Za razliku od vina, maslinovo ulje ne postaje bolje što duže stoji, naprotiv.
(MONDO)