Stil

ZAŠTO TRUDNICE TREBA DA JEDU VIŠNJE: Prava su riznica zdravlja, a 1 sastojak je ključan za razvoj bebe

Autor Maja Gašić

Obiluju brojnim nutrijentima, a jedan je ključan za pravilan razvoj novorođenčeta.

Stiže sezona trešanja, obavezno iskoristite ovaj dar prirode da biste nadoknadili nedostatak korisnih mikroelemenata u telu. Kad je reč o sadržaju hranljivih sastojaka, višnje se mogu nazvati superhranom, posebno za buduće mame.

Ovo bibičasto voće sadrži 12 do 15 mg vitamina C u 100 grama i neverovatnih 210 mg kalijuma, koji je veoma važan elektrolit. Osim toga, višnje su bogate mineralima poput magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora.

Ovo voće je posebno korisno za trudnice. Jarkocrveni plodovi nisu samo ukusni, već sadrže i elemente koji su neophodni za razvoj novorođenčeta.

Kad je reč o uticaju na zdravlje trudnica, čarobni sastojak predstavljaju folna kiselina i vitamin B, a koji su važni za rast i podelu ćelija, kao i razvoj DNK strukture. Sve ovo je presudno za zdrav razvoj deteta.

U 200 grama višanja nalazi se 150 mikrograma folata, koji može da "pokrije" trećinu preporučenih dnevnih potreba za ovim elementom kod odraslih osoba. Istovremeno, trudnice treba da konzumiraju 600 mikrograma dnevno folne kiseline, a višnje će im u tome najbrže pomoći.

Inače, višnje nisu jedini izvor folne kiseline, i jagode ih takođe sadrže u popriličnoj količini.