Obratite pažnju!

KAKO DA IZBEGNETE DA VAM "UVALE" LOŠE VINO PO SKUPOJ CENI: Ovo su trikovi kojima se proizvođači služe - obratite pažnju

Autor Maja Gašić

Saznajte kako da izbegnete da vas prevare u radnjama i "uvale" vam vino lošeg kvaliteta kao robu vrhunskog kvaliteta.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Čak i iskusnim poznavaocima se desi da im u radnjama "podvale" loše vino kao robu vrhunskog kvaliteta. Čak ni visoka cena nije znak da ćete kupiti najbolje...

Naučite kako da odaberete visokokvalitetno vino i prepoznate loše dok ste još u prodavnici. Postoji nekoliko trikova kojima se proizvođači služe, a na vama je da ne dozvolite da vas prevare. Evo čemu je reč...

Postoji "pravo" vino i postoje faksifikati u koje spadaju vino u prahu, ono sa alkalnim aditivima, mešavina vina kojoj se dodaju boje... Sve te vrste spadaju u niskokvalitetne, mada ne znači i da će cena biti adekvatna i jeftina.

Cena nije presudni faktor, napominju stručnjaci, bitnije je da obratite pažnju na neke druge stvari.

Flaša

Uvek imajte na umu da se dobro vino se nikada ne čuva u tetrapaku ili kesi. Ako ste naišli na takav proizvod, to može biti samo vino u prahu. Takođe, ne savetuje se da kupujete vino u zemljanim posudama, jer je mala verovatnoća da će u njima da zadrži kvalitet. Pravo vino se prodaje samo u staklenim flašama.

Etiketa

Obavezno pročitajte etiketu pre kupovine. Ako kupujete vino skupe, poznate marke, etiketa bi trebalo da bude besprekorna. Proizvođači koji zaista imaju kvalitetan proizvod nikada neće štedeti na tome. Ne sme biti tragova nespretnog lepljenja, razmazane štampe, nekvalitetnog papira... Ako ste primetili nešto tako, velika je verovatnoća da je proizvod "lažnjak".

Datum proizvodnje mora biti odštampan odvojeno od osnovnih podataka na etiketi. Svi fontovi moraju biti jasni, bez pravopisnih grešaka, nedostataka u štampi. Natpisi na etiketi i na čepu moraju da se podudaraju.

Čep od plute

Ovo naravno ne možete da provrite u prodavnici, ali kod kuće morate da obratite pažnju. Dužina čepa od plute nema veze sa kvalitetom. Dugi zatvarači se koriste za zapušavanje vina koje je dobro odležalo, dok su kratki za "mlada" vina. Mnogo važniji je materijal od kojeg se pravi pluta. Dobro vino nema plastični čep.

Pluta visokokvalitetnog vina miriše na voće, ali nikako na plesan i vlagu. Kvalitet plute može da varira, ali ne bi trebalo da se lako raspada, ističu stručnjaci.

Tagovi