Zdrava ishrana važna je za mnoge funkcije našeg organizma, i među njima nije samo fizička forma i zdravlje sistema za varenje, već i pamćenje.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Ajovi pokazala je da ljudi koji jedu određene namirnice imaju manje šanse da kasnije u životu dobiju Alchajmerovu bolest.

Studija je objavljena u "Žurnalu Alchajmerove bolesti", a prva je te vrste, namenjena dokazivanju veze određene hrane i kognitivnih sposobnosti kasnije u životu.

Analizirani su podaci 1.787 odraslih osoba, starosti od 46 do 77 godina, kroz bazu biomedicinskih podataka iz Velike Britanije.

Učesnici su učestvovali u testu fluidne inteligencije u periodu između 2006. i 2010, a potom u još dva navrata, 2012-2013. i 2015.2016. godine. Ovaj test pokazuje sposobnost pojedinca da misli "u sekundi".

Učesnici su popunjavali i detaljan upitnik o svojim navikama kada je u pitanju ishrana, a podaci pokazuju sledeće.

Sir, crno vino i jagnjetina bili su namirnice koje su često konzumirali učesnici studije koji su imali najbolje rezultate na testovima. Naravno, misli se na umereno konzumiranje crnog vina, a ne preterivanje u alkoholu.

"Postoje genetski faktori u ovom oboljenju, ali je utvrđeno da izbori koje donosimo u svakodnevnoj ishrani takođe mogu da umanje rizik od bolesti. Nadamo se da će ovo istraživanje biti prvi korak na putu da bolje razumemo Alchajmerovu bolest", saopštili su autori.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.