Saveti

ZNOJENJE NEMA VEZE SA MRŠAVLJENJEM: Nutricionistkinja razbila zabludu, otkrila u MILILITAR koliko nam je vode potrebno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vrućina donosi znojenje, koje nas potom navodi da mislimo da se kilogrami tope. Ovo je istina o mršavljenju i vrućini!

Izvor: K1 printscreen

U Srbiji je leto u punom zamahu, i jako Sunce i visoke temperature već nam ne daju mira. Ishrana po vrućini može biti problem jer nam često nije "ni do čega", a kamoli do tanjira supe ili nekog jela posle kog nećemo moći da dišemo. Ali, pravilna ishrana može nas zaštititi od štetnog dejstva vrelih dana, rekla je nutricionistkinja Marija Đurković.

Organizam pokušava da se odbrani od vrućine, a teška hrana će našim sistemima odbrane zadati dodatne zadatke i onda može doći do preopterećenja, upozorila je ona.

"Trebalo bi da unosimo manje hrane, nije nam potrebno toliko kalorija, i ne osećamo baš glad. Najvažnije je da budemo dobro hidrirani, da unosimo tečnost i to 30 mililitara po kilogramu telesne mase. Ako imate 70 kilograma, unesite dva, dva i po litra. Osam čaša biće malo osobi od, recimo, 130 kilograma", rekla je ona.

Izbalansirana ishrana sadrži namirnice koje ne zahtevaju mnogo varenja, ali ni pripreme da se ne bismo "skuvali" u kuhinji pored šporeta.

"Lakše je probavljivo, ima više vitamina i minerala. Mnogo voća i povrća će nas dodatno hidrirati ako je reč o sočnim plodovima", rekla je ona.

Ako se znojimo, ne trošimo se, rekla je ona, veliki je mit ako se oznojimo da je to siguran znak trošenja kalorija i skidanja kilograma.

"Ako želimo da smršamo moramo da smanjimo broj kalorija, to je glavni zakon mršavljenja, nijedna namirnica sama po sebi neće učiniti da magično smršamo. A kada se znojimo gubimo samo tečnost, i minerale, ne kilograme", rekla je ona.

Znaćemo da nam nešto "fali" ako osetimo umor, nadutost, malaksalost... To su sve znaci da nije sve u redu, i trebalo bi da se hranimo izbalansirano, imamo fizičku aktivnost i dovoljno odmora, unosimo dovoljno vode.

(MONDO)