Ako vodite računa o svom zdravlju, onda sigurno pazite i na ishranu. Jelovnik baziran na namirnicama bogatim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima je jedan od najvažnijih faktora za dobro zdravlje, ali nije bitno samo šta jedete, već i kako se ponašate nakon obroka...

Kako se ispostavilo, postoji nekoliko ne samo loših, već i vrlo opasnih navika koje većina nas praktikuje nakon obroka, a da toga nismo ni svesni. Neke od njih dovode do manjih, čak bezazlenih poremećaja u organizmu, ali postoje i one koje nas stavljaju u rizik od teških bolesti.

Šta je to što nikako ne bi trebalo da radimo nakon jela?

Da jedemo voće

Veoma često nakon solidnog ručka ili večere poželite nešto slatko. Voće deluje kao zdravija i manje kalorična opcija od slatkiša. Međutim, to uopšte nije dobra ideja, kažu stručnjaci. Zašto? Zato što je ovu namirnicu najbolje jesti na prazan stomak. Da bi se voće svarilo potreban je veliki broj različitih enzima. Osim toga, fruktozi je potrebno više vremena da se potpuno apsorbuje.

Postoji još jedan razlog - voće je mnogo hranljivije ako se jede na prazan stomak. Dokazano je da konzumacija voća nakon obroka može da uzrokuje probavne smetnje, gorušicu i nadimanje.

Tuširamo se

Dobar protok krvi u želucu je preduslov normalne probave. Ako odete pod tuš odmah nakon obroka, protok krvi u rukama i nogama će se nekoliko puta povećati, a kao rezultat varenje će se usporiti. Nemojte se začuditi ako nakon toga osetite bolove u stomaku.

Zapalimo cigaretu

Ako ste pušač, onda nema ničeg "slađeg" od cigarete nakon jela. Kada biste znali kolika je to greška, više je nikada ne biste zapalili. Pušenje je izuzetno loša navika, nikotin smanjuje količinu kiseonika u telu, a kiseonik nam je neophodan za varenje. Ako se njegov volumen smanji, telo počinje da apsorbuje višestruko više štetnih supstanci nego obično. Stručnjaci kažu da jedna cigareta nakon jela izaziva istu štetu kao da ste zapalili deset cigara jednu za drugom. Rizik od razvoja malignih bolesti se višestruko uvećava.