Stil

GREŠKA KOJA UNIŠTAVA I NAJOTPORNIJI TIGANJ! Kuvarica otkrila - ako ovo radite, možete samo u đubre da ga bacite!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovom bezazlenom greškom ćete uništiti čak i tiganj od livenog gvožđa - nije problem pranje, već ono što dolazi posle njega!

Izvor: YouTube/Cooking With Cast Iron

Tiganji su nešto što svi imamo kod kuće i koristimo svakog dana, a oni od livenog gvožđa su među najizdržljivijim. Ako ga tretirate pravilno, bukvalno će i vaši unuci moći da ga koriste!

Rejčel Nerins je profesionalna kuvarica i autorka knjige "Kuvanje na posuđu od livenog gvožđa", i ovo su njeni saveti za održavanje tiganja od ovog materijala.

Tiganj od livenog gvožđa mora se održavati tako da uvek na sebi ima tanki sloj ulja koji sprečava da osnovni sloj gvožđa počne da rđa. Mnogi se "boje" ovakvih tiganja jer misle da je održavanje teško, ali se varaju, kaže Rejčel.

"I dalje pričamo o posuđu, ne o nečemu komplikovanom. Operete ga, osušite i sklonite na mesto gde inače stoji", rekla je ona.

Posle korišćenja, iz tiganja odmah izbacite ostatke hrane. Pustite ga da se ohladi malo i prenesite do sudopere. Prelijte ga toplom vodom i sunđerom uklonite ostatke hrane, ako ih još ima.

"Možete koristiti i malo deterdženta, ili malo krupne soli, ali nikako abrazivne sunđere ili sunđere od žice", upozorila je ona.

Dobro isperite tiganj, a onda ga odmah obrišite ili stavite u rernu na niskoj temperaturi da se osuši. Nikada nemojte ostavljati tiganj od livenog gvožđa da se "sam" suši na vazduhu jer će to izazvati rđanje. Kada je suv, tiganj prebrišite ubrusom umočenim u ulje, pa uklonite višak. Ako "mazite i pazite" tiganj ovaj korak možete i da preskočite.

"Ljudi misle da tiganj stalno treba mazati, ali ako ga često koristite i uvek stavljate ulje, on na sebi već ima sloj masnoće koji mu je potreban", rekla je ona.

Pročitajte i kako se čisti neprijanjajući tiganj!

(MONDO)