Šok!

UZIMATE VITAMIN C? POGLEDAJTE U WC ŠOLJU, TAMO SU VAM PARE: Izjava LEKARA zapalila mreže - suplementi su bacanje para?!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktor o suplementima vitamina C - ne vrede ništa, makar ih skupo platili?!

Izvor: YouTube/Grandma and Grandpa Griffiths

Toliko čitamo o vitaminu C, hrani koja ga sadrži najviše, istraživanjima koja dokazuju njegovo blagotvorno dejstvo... Studije su brojne i ne razume ih baš svako ko ih pročita, a jedan doktor je izjavio da uzimanje velikih doza vitamina C nema nikakvo dejstvo.

"Ako uzimate suplemente vitamina C, i to jake doze, samo ćete skupo piškiti", slikovito je kazao dr Mark Levin, a onda objasnio i zašto.

Istraživač sa Nacionalnog instituta za istraživanje dijabetesa, digestivnih i bolesti bubrega, dr Levin je radio više studija na temu toga kako telo apsorbuje vitamine, pa među njima i vitamin C. Neke od studija, navodi on, dokazuju vezu između vitamina C i umanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti, degeneracije vida, pa i prehlade, ali dr Levin podvlači da u većini njih nije posmatran potpuno izolovani vitamin C.

"Najveći broj studija, koje su dale najbolje rezultate, bile su sprovođene na ljudima koji su velike doze vitamina C dobijali kroz ishranu, unoseći voće i povrće", rekao je on.

Pročitajte i u kojim namirnicama vitamina C ima najviše, kao i koja greška ga "ubija"! Na pitanje da li i sam uzima suplement vitamina C, doktor se nasmejao.

"Telo vrlo pažljivo reguliše nivo vitamina C, tako da je potpuno besmisleno povećavati doze ili unositi neke ogromne doze kakve reklamiraju proizvođači suplemenata", rekao je on.

"Apsorpcija čak i male doze je ozbiljan posao za naš organizam. Kako povećavamo dozu, tako sve manje apsorbujemo, a višak unetog vitamina C u roku od par sati izbacimo kroz urin", rekao je on.

"Dnevna preporučena doza ovog vitamina je 90 miligrama za muškarce, i 75 za žene. Imajte na umu da je veoma mali procenat populacije zapravo deficitaran sa vitaminom C. Sasvim je dovoljno da ga unosite jedući hranu bogatu vitaminima", rekao je on.

Pročitajte i šta lekari kažu o suplementima vitamina D, i najvećim greškama kada vitamin C unosimo prirodno!

(MONDO)

Tagovi