Ishrana

NIKAKO NE JEDITE GIROS U GRČKOJ, RIZIKUJETE TROVANJE! Dr Voja objasnio šta VREBA iz omiljene hrane, pomenuo i SLATKIŠE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gastroenterolog komentarisao ishranu na letovanju, upozorio na hranu koju Srbi obožavaju!

Izvor: Prva/YouTube/LukeMartin

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o opasnostima vezanim za ishranu. Profesor Perišić je upozorio sve koji planiraju da idu na godišnji odmor, da ne upadaju u čestu zamku ishrane na letovanju koja može dovesti do trovanja.

Već znamo da na raznim destinacijama možemo dobiti stomačne probleme, bilo od "uzbuđenja" zbog putovanja ili konzumiranja drugačijih namirnica od onih na koje smo navikli. Doktorka opšte prakse Ana Jeremić ranije je objasnila da proliv vreba čak i iz kupovne flašice vode, a sada je profesor Voja upozorio da bakterije i štetni mikroorganizmi predstavljaju naročit rizik iz jedne omiljene grupe namirnica.

Upitan šta bi trebalo izbegavati kada je u pitanju ishrana na godišnjem odmoru, dr Voja je upozorio na jednu vrstu hrane.

"Meso izbegavajte na letovanju, čak i u Grčkoj, kada se jede na brzaka ono stoji napolju, malo se greje, malo hladi i uvek na njemu ostaju bakterije koje se dalje razmnožavaju", rekao je on.

Dakle, zaboravite giros ili suvlaki!

Izvor: YouTube/LukeMartin

Namirnice koje bi trebalo uvrstiti u ishranu su sveže voće i povrće, bez obzira na to gde se nalazimo. Važno je oprati ih ispravno.

"Sveže voće i povrće slobodno jedite, perite ga dobro vodom", rekao je gastroenterolog.

Voditelj Filip Čukanović pitao ga je za slatkiše i grickalice, a dr Voja je kazao da one koje su loše po zdravlje odaje rok trajanja.

"Evo uzmite tu čokoladicu koju ste jeli, pa ako ona tako dugo opstaje, ima dug rok trajanja, prepuna je hemije. Uzmite crnu čokoladu, kvalitetnu, pa nju grickajte, a ne đubre", rekao je on.

(MONDO)