Stil

KONOBARI VAM OVO NIKADA NE BI PRIZNALI: Svi rade 9 stvari za koje misle da su pristojne, a potajno IZLUĐUJU kelnere

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Konobari mrze ako radite jednu od ovih devet stvari u kafiću ili restoranu, a skoro svi ih radimo, jer mislimo da su pristojne!

Izvor: Shutterstock/Iakov Filimonov

Svima nam je jasno šta se desi kada je neko nevaspitan, nepristojan, sedne u restoran i ponaša se kako ne bi trebalo. Tada svi ostali gosti prevrću očima i iščuđavaju se kako neko može da bude nevaspitan, gunđaju kako se oni nikada ne bi tako ponašali... Ali, da li znate da postoje stvari koje svi radimo jer mislimo da smo fini i pristojni a koje konobare izluđuju!

Ako radite nešto od ovoga kada sedite u restoranu ili kafiću, odmah prestanite jer izluđujete konobare!

1. Sednete gde ima mesta

Konobar, šef sale ili hostesa s razlogom pitaju koliko vas je, da li samo pijete piće ili ručate. Nemojte sami sesti tamo gde vidite mesto, već sačekajte da vam neko kaže gde možete da se smestite.

2. "Smarate" konobara

Gosti koji ćaskaju predugo otežavaju konobaru posao i usporavaju ga. Iskren osmeh i lepa napojnica su sasvim dovoljni da pokažete konobaru da ste bili zadovoljni, ne morate da postanete novi najbolji drugari!

3. Pokušavate da naručite na jeziku koji ne znate

Ovo konobare najčešće samo nervira, plus je neprijatno, možda ne izgovarate kako treba, možda vas i ne razumeju, a moraju da vam se smeškaju kao da ste dete u vrtiću koje je naučilo da nešto otpeva ili izrecituje. Ako niste sigurni kako se nešto kaže, jednostavno pokažite konobaru koja je stavka jelovnika u pitanju.

4. Naručujete od koga stignete

Svaki konobar ima svoj deo restorana ili bašte, i ako je vaš konobar zauzet ne bi trebalo da "cimate za rukav" prvog drugog koji vam se nađe u blizini. To otežava formiranje vašeg računa jer ste porudžbinu upravo razdvojili na više ljudi.

Izvor: YouTube/The Bartenders Broadcast Network

5. Ne govorite ništa konobaru

Ako vam je čaša prljava, supa hladna ili meso pečeno na pogrešnoj temperaturi, recite im. Većina osoblja u restoranu će se odmah pristojno izviniti i ispraviti grešku. Ništa ne dobijate ako ćutite, nastavljate da pijete iz prljave čaše i na kraju ostavljate malu napojnicu.

6. "Pomažete"

Kada priđe konobar ili konobarica s punim poslužavnikom, gomilom čaša, bokalom vode, pepeljarama... Prvi impuls će vam biti da im pomognete i pridržite, ili krenete sami da skidate stvari sa poslužavnika. Znajte da konobari znaju kako da balansiraju pun poslužavnik, za razliku od vas - ako ga pipnete i izbacite iz ravnoteže, ili skinete nešto s jednog kraja, rizikujete da vam sve završi u krilu.

Pročitajte i tajne koje vam neće reći u beogradskim restoranima!

7. Ređate tanjire jedan u drugi

Ovo svi verovatno radimo na slavi da bismo pomogli domaćici, ali to nije sistem koji se koristi u restoranima. Ostavite tanjire tu gde jesu i pustite konobara da ih odnese, sigurno ima bolji pristup od "kućnog".

8. Pomerate tanjire

Svako ko je završio lep obrok i sa zadovoljstvom odgurnuo prazan tanjir zna da je to pokret koji dolazi, nekako, prirodno. Ali ako ste odgurnuli tanjir malo dalje od sebe, upravo ste otežali konobaru rasklanjanje stola jer će morati da se naginje i izvodi vratolomije da bi ga dohvatio.

Pročitajte i šta konobari rade dok vi ne gledate!

9. Sami čistite sto

Svako ko je ikada slučajno razbio čašu zna koliko je to neprijatno u restoranu. Em se svi okrenu kao da je eksplodirala bomba, em odjednom vino ili sok cure svuda... Ne dirajte to i sačekajte konobara. Niko od zaposlenih ne želi da vas gleda kako prstima sklanjate komade srče, i da se pita da li će morati da vam zove i Hitnu pomoć.

(MONDO)