Stil

GDE SRBI GREŠE U ISHRANI? Nutricionistkinja objasnila zašto smo DEBLJI , a njena izjava o MESU će vas iznenaditi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dva su razloga zašto Srbi trenutno imaju više kilograma od svojih predaka. Jedna ima veze s mesom, navodi nutricionistkinja Milka Raičević.

Izvor: Pink/Chasing a plate - Thomas & Sheena

Nutricionistkinja Milka Raičević pričala je o pravilnoj ishrani i namirnicama koje bi leti trebalo da uvrstimo u ishranu. Objasnila je da li je zdravija lubenica ili dinja, a uporedila je i zdravlje i izgled Srba nekad i sad.

Nedavno su fotografije nastale na kupalištu sedamdesetih godina probudile nostalgiju, ali i jedno pitanje - zašto smo sada deblji od svojih sugrađana iz tog perioda?

"Najpre, tada smo jeli meso tri puta godišnje! Mnogo manje mesa je bilo u ishrani. Zatim, nije bilo nikakvih dodataka koji ga omekšavaju. Bilo je prirodno, žilavo i morali smo da ga žvaćemo. Time smo unosili mnogo više pljuvačke nego do sada, a pljuvačka je probiotik", rekla je nutricionistkinja.

Fizička aktivnost je drugi razlog, a trenutno je kod Srba ima sve manje - posebno kod najmlađih što naročito zabrinjava.

"Mi smo tada bili stalno fizički aktivni, setite se kako je izgledalo druženje, svako drvo je bilo mesto za okupljanje! I deca su nam bila napolju, i aktivnosti su uglavnom bile besplatne", rekla je ona.

"Tada je bila sramota da imaš opravdanje, pa da ne radiš fizičko. A meni malo, malo, pa dođu deca i kažu, neću u školu, neću ni da radim fizičko. Preventivom moramo da dižemo svest o ovom problemu, ja svima kažem - odmah na vagu, pa da vidimo, ako na vreme dovedemo ishranu pod kontrolu, na vreme ćemo ispraviti i greške", rekla je Milka Raičević.

Pročitajte i njene savete za zdrav početak dana!

(MONDO)