Sunđeri za pranje sudova su sastavni deo našeg života. Svakodnevno njima peremo posuđe, "prođemo" njima po sudovima koji će ići u mašinu za sudove, ili prebrišemo radnu površinu, pokupimo nešto što se prosulo...
Znate li koji je životni vek sunđera, i još važnije, šta se sve nalazi na njemu? Profesionalna organizatorka životnog prostora Danijela Hajnriks objasnila je kako iz sunđera vreba zaraza, ako nismo pažljivi.
"Moj prvi savet je da ne koristite sunđer uopšte, ali znam da je to nemoguće. Oko 90 odsto mojih klijenata koristi sunđere koje ne bih pipnula, a kamoli njima prala posuđe", upozorila je ona.
"Sunđer morate da zamenite čim promeni boju ili miris. Iz njega ne miriše vaša hrana, već bakterije koje su se namnožile i počele da ispuštaju supstance koje definitivno ne želite na tanjiru ili radnoj površini", rekla je Danijela.
Ako već koristite sunđer, zapamtite, čim počne čudno da miriše, vreme je za novi. Sunđer uvek držite u posudici za sušenje, gde vazduh može da cirkuliše, nikako ga ne ostavljajte u sudoperi gde će upijati još više vode i postajati još bolje mesto za razmnožavanje bakterija.
"Nikako ne bih savetovala da sunđerom brišete radnu površinu. Na nju ljudi spuste zagrizenu jabuku, parče hleba ili stvari iz prodavnice, i jednostavno ne želite da bakterije iz sunđera završe na hrani", rekla je ona.
Pročitajte i šta je najprljavija stvar u kuhinji, i zašto morate da imate tri kuhinjske krpe ili ugrožavate zdravlje!
(MONDO)