Lepota

MNOGE ŽENE OVAKO SUŠE KOSU I PRAVE SEBI HAOS NA GLAVI! Greška zbog koje se javlja SVRAB a vlasi se lome i opadaju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sušenje kose bez fena, prirodnim putem, zvuči kao dobar izbor leti, zar ne? Ako pravite ovu grešku, ne!

Izvor: YouTube/Doro Cubillo

Problemi s kosom i vlasištem kao što su perut, svrab ili upala kože glave mogu imati razne uzroke, a jedan od njih vam ne bi pao na pamet.

Ako sušite kosu prirodno, posebno leti, jer ko želi da uključi vreli fen na 37 stepeni, moguće je da pravite jednu grešku koja pravi haos na koži glave!

"Svrab po koži glave može biti izazvan sušenjem kose prirodno, odnosno bez upotrebe fena", rekla je Džena Pitoko, frizerka iz Njujorka.

Zbog čega je tako? Zaista zvuči nelogično, oprali ste kosu, savršeno je čista, suši se na vazduhu... Tu nastaje problem ako je skupljate da vam ne bi smetala.

"Skupljena mokra kosa je ozbiljan rizik, jer vi mislite da će se sušiti dok je zbijena u rep ili punđu. Suši se samo površinski sloj, dok ostatak kose, a s njim i vlasište, ostaje mokro. Bakterije obožavaju vlagu i zbog toga će se namnožiti na površini vlasišta. Ako nikada veš ne slažete dok je još mokar, zašto biste skupljali kosu", navodi Džena.

"Ako sušite kosu prirodno, morate da je pustite. Skupite je tek kada je oko 80 odsto suva, i kada dodirom po vlasištu više ne osećate mokro. Na taj način izbeći ćete svrab i neprijatnosti", savetovala je Džena i dodala da postoji još jedan razlog da ne skupljate mokru kosu.

Vlasi su elastične kada su mokre, i ako ih zategnemo da bismo ih pokupili kosu da nam ne smeta i ne kaplje svuda, lakše će se kidati. Nećemo kosu oštetiti i isušiti fenom ali ćemo izazvati lomljenje vlasi i opadanje.

Kako onda osušiti kosu bez fena? Dobro je raščešljajte, ali je pustite da slobodno pada bez obzira na dužinu. Po potrebi, ramena prekrijte peškirom i sačekajte da se kosa prosuši pre nego što je skupite.

(MONDO)

Tagovi