TOP namirnica

NAJDUGOVEČNIJI GRCI SVAKOG DANA JEDU KAŠIKU OVOG MEDA: Bez trunke hemije, a u kombinaciji sa 3 vrste namirnica je čudo

Autor Maja Gašić

Stanovnici Grčkog ostva Ikarija gde živi najveći broj stogodišnjaka svakog dana jedu jednu namirnicu kojoj duguju ovako dug život. Ako njih pitate, med je ključni sastojak za dugovečnost.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li znate gde živi najviše ljudi starih preko 100 godina? Postoji pet lokacija na kugli zemaljskoj gde stanuju najdugovečniji ljudi i to su Barbadžija na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, grad Loma Linda u Kaliforniji, ostrvo Ikarija u Grčkoj i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Ove lokalitete su naučnici nazvali Plavom zonom, a tajna njihovog dugog života je za mnoge misterija.

Pa tako naučnici redovno istražuju šta je to što jedu, kakve navike imaju, koliko rade i spavaju, ne bi li pronikli u tajnu ovako velikog broja stanovnika koji su "prevalili" stotu...

Posebno interesovanje pobuđuju stanovnici grčkog ostrva Ikarija za koje se veruje da dugovečnost duguju posebnoj vrsti meda.

Svi znaju koliko je med zdrav, osim što poboljšava ukus jela i pića, tradicionalno se koristi kao "lek" za mnoge boljke - od zarastanja rana do jačanja imuniteta. A čini se da ovaj, koji još i nazivaju ikarijski med, pomaže da se zaustavi starenje.

Kao što mu ime govori, ovaj med dolazi sa ostrva Ikarija kod obale Grčke, poznatog i kao mesto gde ljudi "zaboravljaju da umru".

Uz ishranu bogatu krompirom, mlečnim proizvodima i kafom, meštani Ikarije svakodnevno konzumiraju kašiku ovog meda kako bi održali fizičku i mentalnu snagu. Lokalna kuvarica Dijana Kočilas objasnila je da je tajna ove namirnice u njenoj "čistoći". 

Po njenim rečima upravo je to razlog zbog čega su ljudi koji ga svakodnevno konzumiraju dugovečni. Ne postoje hemikalije, pesticidi ili konzervansi koje obično nalazite u komercijalno proizvedenom medu. Takođe je nepasterizovan i ne prolazi ni kroz kakve procese zagrevanja ili filtriranja. Kočilas kaže:

"On bukvalno ide od pčela do nečijih usta."

Sve vrste meda krcate su antioksidasima, fitonutrijentima, prebioticima, imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, pa ne iznenađuje što se ovako čist oblik namirnice povezuje sa dugovečnošću.

Tagovi