Reč stručnjaka

JEDNOM VAM SE ZNOJ BAŠ "GADNO" OSEĆA, A DRUGI PUT NE? Lekari objasnili gde grešite i kako da REŠITE PROBLEM

Autor Maja Gašić

Koja hrana utiče na neprijatan miris znoja i kako rešiti problem?

Izvor: YouTube/American Academy of Dermatology

Da li imate utisak da vam se znoj jednom "jače" oseća, a drugi put kada se oznojite gotovo da nema mirisa? Prema rečima lekara, neprijatan miris tela se pojačava unosom hrane koja povećava nivo sumpora u telu.

"Neka hrana koju ljudi konzumiraju dovodi do povećanja nivoa sumpora, što dovodi do toga da telo oslobađa 'miris' koji sadrže gasove", objašnjavaju doktori i navode koja hrana pojačava miris znoja i čini ga neprijatnijim.

Pet namirnica su se pokazale kao najveći izazivači neprijatnog mirisa: 

  • beli luk,
  • kuvana jaja,
  • kupus,
  • mladi luk,
  • kari.

Neprijatan miris tela postaje još izraženiji ukoliko je zdravlje creva ugroženo. Kada je crevna mikroflora u optimalnom stanju, kada je uravnotežena, hrana se lako vari i ne dolazi do pojačanja mirisa znoja. 

Znoj takođe može da ima neprijatniji miris kada se konzumira alkohol, jer se tada u telu proizvodi sirćetna kiselina. Osim toga, do ove pojave dolazi i kada se preterano konzumiraju slatki proizvodi od brašna koji izazivaju rast gljivica.

MONDO

Tagovi