Da li imate utisak da vam se znoj jednom "jače" oseća, a drugi put kada se oznojite gotovo da nema mirisa? Prema rečima lekara, neprijatan miris tela se pojačava unosom hrane koja povećava nivo sumpora u telu.
"Neka hrana koju ljudi konzumiraju dovodi do povećanja nivoa sumpora, što dovodi do toga da telo oslobađa 'miris' koji sadrže gasove", objašnjavaju doktori i navode koja hrana pojačava miris znoja i čini ga neprijatnijim.
Pet namirnica su se pokazale kao najveći izazivači neprijatnog mirisa:
- beli luk,
- kuvana jaja,
- kupus,
- mladi luk,
- kari.
Neprijatan miris tela postaje još izraženiji ukoliko je zdravlje creva ugroženo. Kada je crevna mikroflora u optimalnom stanju, kada je uravnotežena, hrana se lako vari i ne dolazi do pojačanja mirisa znoja.
Znoj takođe može da ima neprijatniji miris kada se konzumira alkohol, jer se tada u telu proizvodi sirćetna kiselina. Osim toga, do ove pojave dolazi i kada se preterano konzumiraju slatki proizvodi od brašna koji izazivaju rast gljivica.
MONDO