Ako imate bokal s filterom za vodu, verovatno mislite da ste bezbedni jer na njegovom uputstvu za korišćenje piše šta sve otklanja iz najvažnije tečnosti na svetu, koju pijete svakog dana.
Ali, mnogi ljudi prave grešku s filterima za vodu, zbog koje mogu uneti više bakterija nego da piju direktno iz česme!
Najpre je važno da dobro pročitate deklaraciju proizvođača. Ne čiste svi filteri iste čestice, i neke se ne vezuju za sam filter toliko dobro zbog čega svakako završe u vašoj čaši.
Zlatno pravilo nalaže da filter u bokalu treba zameniti minimum jednom u dva meseca. Ako to ne radite, u opasnosti ste! Filteri se prave od aktivnog uglja, koji bi trebalo da otklanja hlor, cink, bakar, kadmijum i živu, ali bakterije ne može tako lako otkloniti.
Mikroorganizmi se ne vezuju za filter, što znači da ili prolaze u čašu, ili se zadržavaju na filteru i tamo se razmnožavaju. Ukoliko mislite da je voda u vašem mestu bakteriološki neispravna, morate filter menjati i češće da ne biste uneli bakterije koje mogu da izazovu stomačne probleme.
Jedna nemačka studija uporedila je vodu iz česme koja je stajala nedelju dana, i vodu koja je bila filtrirana u bokalu i stajala isti vremenski period. Utvrđeno je da je "česmovača" bakteriološki ispravnija, a u vodi iz bokala s filterom u jednom jezivom primeru bilo je i 10.000 puta više bakterijskih kolonija.
Pročitajte i koja kupovna voda je najopasnija za zdravlje!
(MONDO)