Sir je jedan od mlečnih proizvoda koje najčešće konzumiramo, uz jogurt i kiselo mleko.
Stavljamo ga na sendvič, grickamo ga čak i samog, a često ga stavljamo u picu ili sos za testeninu. Sir je omiljeni dodatak i na vrhu mnogih jela zapečenih u rerni, kada se rastopi a na vrhu postane krckav. Već vam je pošla voda na usta? Dobro pazite koji sir koristite jer nisu svi jednako zdravi!
Sir nutricionisti nazivaju zbunjujućom namirnicom, jer istovremeno sadrži i vrlo zdrave, i vrlo nezdrave sastojke.
Lako se vari, dobar je izvor kalcijuma, proteina, aminokiselina, može sadržati probiotike, vitamine A, B i K... Ali sadrži i kompleksne masnoće sastavljene od stotina masnih kiselina koje nisu uvek zdrave. Sir, u zavisnosti od toga koju vrstu kupujete, može da sadrži i visok procenat zasićenih masti.
Krenimo od zdravih - feta
Prava feta odlična je za ljude koji ne mogu da svare laktozu, ima malo kalorija i relativno malo masti.
Mocarela
Ako uzimate manje masnu, ima vrlo malo problematičnih masnoća i kalorija. Pročitajte i kako sami da je napravite!
Rikota
Prava rikota je nemasna i laka za varenje.
Sitan sir
Nizak sadržaj masnoće, a visok sadržaj kazeina i proteina, čine sitan sir super izborom za ubrzavanje metabolizma i gubitak viška kilograma.
A ukoliko želite da smršate ili imate zdravstvene probleme, na sledećoj strani su najgori sirevi!