Ishrana

OVIH 5 VRSTA SIRA NIKAD NE JEDITE! Razaraju želudac i goje, prepuni su aditiva, mnogi i ne znaju koji su NAJZDRAVIJI

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Koji sir je najzdraviji, a koji najgori za stomak i organizam? Evo spiska!

Izvor: YouTube/Epicurious

Sir je jedan od mlečnih proizvoda koje najčešće konzumiramo, uz jogurt i kiselo mleko.

Stavljamo ga na sendvič, grickamo ga čak i samog, a često ga stavljamo u picu ili sos za testeninu. Sir je omiljeni dodatak i na vrhu mnogih jela zapečenih u rerni, kada se rastopi a na vrhu postane krckav. Već vam je pošla voda na usta? Dobro pazite koji sir koristite jer nisu svi jednako zdravi!

Sir nutricionisti nazivaju zbunjujućom namirnicom, jer istovremeno sadrži i vrlo zdrave, i vrlo nezdrave sastojke.

Lako se vari, dobar je izvor kalcijuma, proteina, aminokiselina, može sadržati probiotike, vitamine A, B i K... Ali sadrži i kompleksne masnoće sastavljene od stotina masnih kiselina koje nisu uvek zdrave. Sir, u zavisnosti od toga koju vrstu kupujete, može da sadrži i visok procenat zasićenih masti.

Krenimo od zdravih - feta

Prava feta odlična je za ljude koji ne mogu da svare laktozu, ima malo kalorija i relativno malo masti.

Mocarela

Ako uzimate manje masnu, ima vrlo malo problematičnih masnoća i kalorija. Pročitajte i kako sami da je napravite!

Izvor: YouTube/Epicurious

Rikota

Prava rikota je nemasna i laka za varenje.

Sitan sir

Nizak sadržaj masnoće, a visok sadržaj kazeina i proteina, čine sitan sir super izborom za ubrzavanje metabolizma i gubitak viška kilograma.

A ukoliko želite da smršate ili imate zdravstvene probleme, na sledećoj strani su najgori sirevi!

Kozji sir

Nikako se ne preporučuje za mršavljenje jer ima mnogo masnoće, i jednom većom porcijom već ste uneli oko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa masnoće.

Buđavi sir

Zbog procesa proizvodnje i čuvanja, sadrži aditive i neverovatno mnogo soli. Dodajte tome činjenicu da je masniji od belih sireva i dobili ste katastrofu za zdravlje i mršavljenje.

Izvor: YouTube/Epicurious

Parmezan

Postoji razlog zašto se parmezan renda sitno na vrh jela - velike količine ovakvog sira su vrlo kalorične, masne i slane, što nikako nije zdravo.

Izvor: YouTube/Epicurious

Čedar

Stariji, tamniji sirvei su među najnezdravijima, posebno ako im ne znate poreklo. Sadrže mnogo masti, soli i aditiva, a kalorijska vrednost im je višestruka u odnosu na beli sir.

Kre

Ima visok sadržaj masti i ako kupujete procesuirani, možete da računate da ćete se gojiti od njega. 

Pročitajte i trik s nožem koji vam pokazuje da li su vam uvalili lažni kačkavalj!

(MONDO)