Uvrnuto!

BIVŠI HAKER OTKRIVA KAKO PREPOZNATI KAMERU U SOBI: Ljudi su zapanjeni, pokazao na primeru iznajmljenog SMEŠTAJA

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Iznajmili ste smeštaj i brinete da su vlasnici "revnosno" postavili kamere? Bivši haker otkriva kako da ih pronađete!

Izvor: TikTok/malwaretech

Britanski TikToker, koji se predstavlja kao bivši haker, otkrio je jednostavni trik uz pomoć kojeg možete utvrditi da li je u vašoj hotelskoj sobi postavljena kamera!

Isti princip može se, naravno, primeniti i ako mislite da je u nekoj drugoj prostoriji postavljena kamera za nadzor, a da o tome niste obavešteni jer je snimanje bez obaveštenja nedozvoljeno.

Markus Hačins, koji drži predavanja o sajberbezbednosti, objasnio je kako da pregledate uređaje po sobi da biste znali da li je u nekom od njih postavljena kamera.

Uzmite baterijsku lampu, moguće je da je već imate u okviru mobilnog telefona, i direktno je uperite u predmet koji vam deluje sumnjivo. Ako se na njemu nalazi kamera, videćete blagu plavu svetlost.

"Isprobajte na svom mobilnom, uzmite baterijsku lampu i uperite je u kameru telefona. Videćete kakvu svetlost bi trebalo da tražite. Ovo je tehnika koja radi i na dvostranim ogledalima. Moderne kamere su male, a preporučujem da proverite sve uređaje koji vam deluju sumnjivo a nalaze se u kupatilu ili blizu kreveta", rekao je on.

Video ima više od 5,5 miliona pregleda, a Markus je objasnio da ga je snimio u insceniranoj iznajmljenoj sobi, ne želeći da pravi hotel ili ljude koji iznajmljuju smeštaj izloži riziku da zaista nađe kamere u njihovim prostorijama.

(MONDO)

Tagovi