Napitak za 10!

JEFTIN ČAJ OD 100 DINARA SVI U SRBIJI PIJU, A NE ZNAJU KOLIKO JE ZDRAV: Snižava pritisak, holesterol i šećer

Autor Maja Gašić

Čaj od hibiskusa je višestruko koristan za zdravlje, a evo kod kojih tegoba sve pomaže.

Izvor: YouTube/Screenshot/CookingWithCarolyn

Biljni čajevi su višestruko korisni za zdravlje, čak mogu da smanje rizik od razvoja brojnih hroničnih bolesti. A jedan od napitaka koji ima najbrojnija "lekovita" svojstva za koja mnogi ne znaju, a koji se najviše pije u Srbiji jeste čaj od hibiskusa.

Prema brojnim studijama, ovaj napitak se smatra  prirodnim "lekom" za visok krvni pritisak, a blagotvorno deluje i na druga česta stanja.

Smanjuje nivo holesterola

Studija sprovedena na pacijentima sa dijabetesom tipa 2 i objavljena u NLM -u pokazala je da  hibiskus može da snizi nivo "lošeg" holesterola i triglicerida, štiteći tako telo od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, njegova hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva su korisna za one koji pate od visokog šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje jetre

Antioksidativna svojstva čaja pomažu u lečenju bolesti jetre, prema studiji objavljenoj u časopisu "Food & Function Journal". Kod osoba koje imaju dijagnozu masne jestre a koje su uzimale ekstrakt hibiskusa 12 nedelja, primećeno je drastično poboljšanje.

Antiinflamatorno dejstvo

Čaj od hibiskusa sadrži antioksidante štite telo od bolesti tako što neutrališu slobodne radikale koji mogu da izazovu upalu. Konkretno, u studiji objavljenoj u časopisu "Drug and Chemical Toxicology" , naučnici su zaključili da ekstrakt hibiskusa smanjuje efekte slobodnih radikala na telo laboratorijskih pacova za 92 odsto. Prema drugoj studiji, biljni napitak može da produži život za nekoliko godina tako što poboljšava celo telo održava zdravim i snažnim. Osim toga, čaj je bogat vitaminom C, koji je neophodan za snažan imuni sistem.

Smanjuje pritisak

Naučnici iz Američkog udruženja za srce (AHA) izjavili su da čaj od hibiskusa značajno snižava krvni pritisak kod odraslih sa prehipertenzijom i blagom hipertenzijom. Studija objavljena u "Journal of Ethnopharmacology" sugeriše da hibiskus takođe ima kardioprotektivna svojstva, što može biti korisno za osobe koje pate od hipertenzije i one sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

MONDO