Došli ste u radnju, treba vam kisela pavlaka, i razmišljate da li da kupite malu ili veliku? Ako je velika još na akciji, verovatno se nećete dugo premišljati jer je matematika jednostavna - dobijate više, za manje novca, a može da stoji u frižideru.
Ali to je greška, objasnila je kuvarica Lizi Briskin! Ona nikada ne kupuje veliku kiselu pavlaku a objasnila je i dva razloga zbog čega.
"Ako nemate na umu konkretan recept koji zahteva pola kilograma kisele pavlake, nemojte nikada da kupite najveću", upozorila je kuvarica.
Iako je kisela pavlaka pasterizovana, kao i mnogi mlečni proizvodi, nema dug rok trajanja i vrlo je podložna kvarenju.
Dok stoji načeta u frižideru, možda ćete u nju umočiti kašiku koju ste prethodno liznuli ili njome zahvatali neku drugu hranu, zbog čega će u nju ući bakterije. Pavlaka se brzo kvari, može i da se ubuđa za svega nekoliko dana, i više neće biti bezbedna za jelo iako je još uvek u roku trajanja.
"Mlečni proizvodi nisu dobri ni za zamrzavanje, pa ja nikada ne kupujem velika pakovanja. Uvek kupim malo i potrošim ga za dan-dva. Na taj način dobijam najsvežiji ukus, a ne rizikujem bezbednost unošenja ove namirnice", rekla je ona.
Imate višak kisele pavlake u frižideru? Napravite rusku gibanicu!
(MONDO)