Zdravlje sistema za varenje je izuzetno važno i zbog imuniteta, a mnogi koji imaju stomačne probleme često ne znaju koliko stomak utiče na opšte zdravlje organizma.
Crevna permeabilnost, odnosno sindrom propustljivih creva, podrazumeva da je zid creva istanjen i da kroz njega prolaze nesvarene čestice hrane i neželjeni mikrobi pravo u krvotok.
Studija sprovedena na starijim osobama utvrdila je da jedna stvar pomaže konkretno u njihovom slučaju.
Učesnici studije bili su stariji od 60 godina i imali su ovaj sindrom. Tokom osam nedelja, jeli su dijetu bogatu polifenonima, koji se nalaze u namirnicama kao što su jabuke, kakao, crna čokolada, zeleni čaj, pomorandže...
Ideja je bila da se utvrdi kako ova hrana pomaže njihovom mikrobiomu i stanju zida creva, i tokom tog perioda pažljivo su praćeni njihovi zdravstveni parametri. Uzimani su im redovno i uzorci stolice kako bi se utvrdilo šta se u njoj nalazi.
Utvrđeno je da polifenoli, dragocene supstance u ovim namirnicama, zaista donekle pomažu kod ovog sindroma. Naročito su kakao i zeleni čaj podsticali rast dobrih, a inhibirali količinu loših bakterija.
"Unos velikih količina namirnica kao što su voće, povrće i zeleni čaj, učesnicima studije je povećao nivo polifenola i vlakana. Na taj način, postavljena je ravnoteža u odnosu na propustljivost creva koja se događa kako starimo", rekla je autorska studije, dr Kristina Andres-Lakueva.
Sindrom propustljivog creva povezuje se sa mnogim hroničnim bolestima, a ideja studije bila je da utvrdi kako ishrana utiče na određenu starosnu grupu, u ovom slučaju, na ljude starije od 60 godina. Pročitajte i koje namirnice su najzdravije zimi, i sve o zapaljenskim bolestima creva!
(MONDO)