Reč stručnjaka

3 NAČINA DA SE IZBORIMO S LJUDIMA KOJI POKUŠAVAJU DA NAS KONTROLIŠU: Saveti psihologa su zlata vredni, treći je KLJUČAN

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako se izboriti s nekim ko pokušava da nas kontroliše? To mogu da budu partner, članovi porodice, čak i prijatelji, a ovi saveti psihologa pomažu!

Izvor: Dean Drobot/Shutterstcok

Svi smo se, bar jednom u životu, susreli sa nekom osobom u životu koja je mislila da može da nas kontroliše. Za nekoga je to bio roditelj, nekoga partner, pa čak i prijatelji umeju da pomisle da imaju pravo da preuzmu kontrolu nad našim životima.

Terapeuti se često bave ovim problemom a sada su otkrili kako da se izborite s nekim ko pokušava da vas kontroliše - tri koraka su obavezna!

"Kada se bavimo bilo kakvim konfliktom, a ovo jeste konflikt, komunikacija je najvažnija. Ako neko ispoljava ponašanje koje za cilj ima kontrolu, moramo da budemo proaktivni i skrenemo im pažnju na to", kaže terapeutkinja Rejčel Rajt.

Tri koraka koja su po njoj ključna su sledeća.

1. Razgovarajte s tom osobom

Recite da postoji problem. Objasnite šta osećate. Ponudite rešenje.

Terapeutkinja navodi kako ovo izgleda u praksi, ako recimo partner stalno pokušava da vam pokvari provod dok ste sa drugaricama i zivka vas non stop, recite mu - vidim da stalno pokušavaš da me dobiješ, zbog toga se osećam kao da mi ne veruješ, volela bih da svako od nas ima slobodu da se ne javi baš odmah ako je s prijateljima".

"Ako vezi ima spasa i osoba koja pokušava da uspostavi kontrolu ima volju da radi na svom ponašanju, onda mora da napravi pomak i promeni sporni obrazac. Ako ne, to je znak da veza nije vredna emotivne cene koju plaćate", navela je ona.

2. Postavite granice

Klinički psiholog dr Šefali Cabari navodi da su jasne granice u bilo kom odnosu zlata vredne, da moraju biti nedvosmislene, čvrste i stalne. Vi niste u obavezi da nekome "poklanjate" svoje vreme, pažnju i energiju.

3. Znajte kada je vreme da odete

Ali ukoliko ste u odnosu sa osobom koja želi da vas kontroliše, znajte da postoji trenutak kada je jedino rešenje da odete. I ponekad se ne zna kada je to teže - kada je u pitanju partner, član porodice ili prijatelj.

"Prekidanje odnosa punog kontrole znači da jednostavno ne iniciramo kontakt niti planove toliko često, i pustimo da se veza ugasi sama od sebe", navodi terapeutkinja Tijana Lids, ali to nije uvek tako lako.

Važno je da posmatrate kako ta osoba reaguje kada joj skrećete pažnju i postavljate granice. Ako se stalno brani, ljuti, narušava granice koje ste postavili ili njeno ponašanje eskalira, u nezdravom ste odnosu i neće vam doneti ništa dobro.

Uzmite u obzir svoje potrebe, svoja osećanja kada vas neko kontroliše, i svoje želje za budućnost tog odnosa. Ako dobijate išta manje od tog zbira, dobijate manje nego što zaslužujete u životu.

(MONDO)

Tagovi