Zdravlje

NAJLAKŠI NAČIN DA SE REŠITE ANKSIOZNOSTI: Potpuno besplatno a stvarno deluje, istraživanje je to dokazalo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo šta pomaže kod anksioznosti, ali i kod depresije!

Izvor: fizkes/Shutterstock.com

Fizička aktivnost, čak i blaga, može da pomogne kod ljudi koji pate od anksioznosti, ako su uporni i redovni u njenom obavljanju.

Kretanje dokazano dobro deluje na mentalno zdravlje, a sada istraživanje objavljeno u "Žurnalu afektivnih poremećaja" navodi da je redovna aktivnost, makar bila i jednostavna i neopterećujuća, daje rezultate!

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Getenburg, nad 286 odraslih osoba koje pate od anksioznosti. Učestvovali su u programu vežbi koji je podrazumevao da tri puta nedeljno po sat vremena imaju fizičku aktivnost. 

Bili su podeljeni u grupe u skladu sa "težinom" vežbi - od laganog zagrevanja i istezanja, do sklekova, skokova, čučnjeva, preskakanja konopca...

Svi učesnici su prijavili olakšanje simptoma, a oni među njima koji su bolovali od depresije podvukli su da su se i simptomi tog poremećaja ublažili, iako depresija uopšte nije bila tema studije.

Stručnjaci navode da bi "jače" vežbe imale i jači efekat, ali važno je da znate da ne morate da se preforsirate - čak i obične šetnje daće efekat ako su redovne.

(MONDO)