Zdravlje

SIMPTOM MANJKA VAŽNOG VITAMINA PRIMETIĆETE NA ZADNJICI! Ova promena ukazuje da ga u telu već MESECIMA nema dovoljno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jedan od simptoma nedostatka vitamina C primetićete na koži zadnjice.

Izvor: Shutterstock/jaojormami

Pomislili biste da su u razvijenim zemljama, gde namirnica ima u izobilju, nedostaci vitamina prava retkost ali biste se prevarili, procenjuje se da jedna od 20 osoba ima nedostatak vitamina C.

Ovaj važni vitamin, odgovoran za mnoge procese u telu među kojima je i imunitet, nalazi se u povrću i voću i trebalo bi unositi veliku količinu dnevno. Mogu se uzimati i suplementi, ali stručnjaci kažu da je vitamin C najbolje unositi kroz hranu.

Međutim, potrebno je nekoliko meseci nedostatka da bi se javili prvi jasni simptomi! Doktori upozoravaju da ćete prvi među njima primetiti na koži, i možda vam "promakne" jer liči na čest kožni problem tokom zimskih meseci.

Ako duže od tri meseca imate nedostatak vitamina C, koža će vam postati gruba na tri ključna mesta. Pošto je vitamin C, između ostalog, odgovoran i za proizvodnju kolagena, njegov nedostatak izazvaće nagomilavanje proteina keratina u koži. Zbog toga će ona izgledati grubo, uz izbočine nalik koži živine. Javiće se na zadnjoj strani nadlaktice, butinama ili čak koži zadnjice.

Među ostalim simptomima insuficijencije vitamina C su i krvarenje desni, bolovi u zglobovima i umor. Ali pošto ovo mogu biti znaci i drugih oboljenja i poremećaja, od kojih su neka i ozbiljna, konsultujte se sa lekarom da biste utvrdili mogući uzrok tegoba.

Pročitajte i najčešću grešku koju pravimo s vitaminom C!

(MONDO)