POPIJTE 1 ČAŠU DNEVNO OVOG JEFTINOG SOKA I PREPORODIĆETE JETRU: Čisti otrove, jača krvne sudove i štiti pluća od bolesti

Sok od crvenog kupusa izuzetno je zdrav za jetru, a pomaže i kod još nekoliko zdravstvenih tegoba.

YouTube/Screenshot/Beals Science

Crveni kupus je sjajna namirnica za zdravlje, sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala, a nutricionisti i lekari posebno preporučuju sok od ovog povrća.

Crveni kupus sadrži proteine, vlakna, enzime, fitoncide, šećer, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin C, B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, provitamin A i karoten. Zapravo, sadrži četiri puta više karotena od "običnog" kupusa. Sadrži antocide, koji su veoma korisni za zdravlje.

Brojni su dokazi o zdravstvenim benefitima soka od kupusa. Uklanja toksine iz tela i čisti jetru, a oblozi od njegovog lišća pomažu da se zaleče rane, opekotine, ublažavaju glavobolju, jačaju nokte. Fitoncidi sadržani u crvenom kupusu pomažu u borbi protiv bacila tuberkuloze. Do ovog zaključka su došli naučnici koji već nekoliko godina proučavaju pacijente obolele od tuberkuloze.

Kako se pravi sok od crvenog kupusa?

Za pripremu dnevne doze potrebno je:

  • 300 g crvenog kupusa
  • 1 zelena jabuka
  • šaka svežeg bosiljka
  • šaka sveže nane

Priprema:

Sve sastojke operite, osušite, krupno iseckajte i usitnite u blenderu da se dobije tečnost. Pijte pola čaše 2 puta dnevno pre obroka.

Korisna svojstva crvenog kupusa

  • Sok je odličan za lečenje bolesti respiratornog sistema, još je bolje ako mu dodate malo meda.
  • Pomaže da se očisti jetra i žučni kanali.
  • Ako uzimate pola čaše soka od kupusa dnevno, normalizovaćete cirkulaciju, što će rezultirati čistom, svežom, baršunastom kožom.
  • Pomaže jačanje gleđi zuba, potrebno je samo da ispirate usta ovim sokom.
  • Sok od crvenog kupusa pomaže u održavanju elastičnosti zidova krvnih sudova.

Ko ne treba da ga pije?

Osobe koje su intolerantne na neki sastojak ovog povrća svakako bi trebalo da ga izbegavaju. Takođe, sok od svežeg kupusa se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim bolestima.
Važno je znati i da se u pripemi soka ne koriste spoljni listovi i koren kupusa zbog velike količine nitrata u njima.

MONDO