Zdravlje

AKO OVAKO PIJETE LEKOVE PROTIV BOLOVA, PRAVITE OPASNU GREŠKU! Doktori upozorili - NIKAKO uz kafu, evo i zašto!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Lekovi protiv bolova imaće sporije dejstvo, ili će biti brže izbačeni iz tela, ako ih uzmete uz kafu!

Izvor: Shutterstock/Andrey_Popov

Često pijete kafu, a ako imate i glavobolju kada ustanete, možda prvi lek popijete već uz prvu šolju? Uzimanje lekova uz kafu može biti velika greška, upozoravaju autori jedne studije.

Supstance na bazi kiseline koje se nalaze u kafi imaju snažno dejstvo na enzime i druge tečnosti u sistemu za varenje, što znači da menjaju način na koji se lekovi apsorbuju u organizmu.

Studija je utvrdila da se, kada stignu u želudac, kofein i lekovi "nadmeću" za iste enzime, supstance koje će omogućiti njihovu apsorpciju. Baš kao i u slučaju šećera i vitamina C, jedna od te dve supstance dobiće prednost i prva će biti svarena, dok će druga "morati" da sačeka.

U zavisnosti od toga koje lekove pijete, neki će tako uz kafu biti apsorbovani sporije, ali neki brže, što znači da će im dejstvo biti skraćeno. Studija je analizirala ovaj proces na primeru ljudi koji su uzimali paracetamol i utvrdila da se taj lek brže rastvara, što znači da brzo dobiju veću dozu leka i jači efekat, ali da on zato kraće traje. Zbog toga ćete mnogo brže posegnuti za sledećom dozom, naročito ako patite od upornih glavobolja, što vas može uvesti u "začarani" krug još jačih bolova.

Stimulativni efekat kafe na dalje delove digestivnog trakta može dovesti i do toga da se lek brže izbaci iz sistema, umesto da se apsorbuje i nastavi da deluje, zaključuju autori studije sa Univerziteta Debre Markos u Etiopiji.

Pročitajte i šta kafa na prazan želudac radi organizmu!

(MONDO)

Tagovi