Ukoliko ste dali krv na analizu, i ispostavilo da vam je nivo hemoglobina niži od optimalnog, vreme da uvedete promene u ishrani i "bacite se" na namirnice koje obiluju gvožđem. Održavanje ravnoteže hemoglobina je veoma važno za borbu protiv virusa i bakterija i generalno dobro zdravlje.
Hemoglobin je glavna komponenta crvenih krvnih zrnaca koja sadrži gvožđe i igra ključnu ulogu u razmeni i snabdevanju ćelija kiseonikom. Najčešći uzrok niskog nivoa hemoglobina jeste nedostatak gvožđa u telu. Ovo stanje dovodi do hronične glavobolje, slabosti, gubitka koncentracije, umora, a u nekim slučajevima i nesvestice i bolova u predelu srca.
Koja hrana može da podigne hemoglobin
Kako da znate da vam je pao hemoglobin u telu? Postoje signali koji na to ukazuju, a već na prve znake bi trebalo da uvede izmene u ishrani i obogatite je namirnicama bogatim gvožđem.Evo u kojoj hrani se gvožđe nalazi u velikik količinama:
- džigerica,
- crveno meso,
- šipak,
- spanać,
- plodovi mora,
- jabuke,
- japanske (kaki) jabuke.
Najviše gvožđa ima u životinjskim proizvodima, kao što je meso. Zato bi vegani i vegetarijanci trebalo da budu posebno oprezni i da prate nivo gvožđa u organizmu.
Ko ne voli meso, savet je da nedostatak gvožđa nadomesti uz pomoć namirnica biljnog porekla kao što su spirulina i sušene pečurke. Važno je napomenuti da ova hrana, osim gvožđa, obezbeđuju telu različite minerale (kalcijum, magnezijum cink), vitamine i antioksidante, koji ne samo da će pomoći da se izbegne anemija, već i pozitivno uticati na telo, pa čak i usporiti starenje.
MONDO