Za laike termin "masna" krv ne govori mnogo, ali lekari i te kako znaju koliko je ovo stanje opasno i kakve sve posledice može da izazove. Šta je to i do kakvih sve problema može da dovede?
"Masna" krv je patološko stanje u kome se kod osobe kada jede veoma masnu, visokokaloričnu hranu bogatu životinjskim namirnicama, razvija talog (suspenzija holesterola i drugih kristala koji se formiraju) i ova velika količina naslaga dovodi do povećanja masti, a koji izazivaju protrombotsko stanje.
Takođe dovodi do pojačanog lučenja želudačnog soka, enzima žuči i pankreasa i izaziva razvoj akutnog pankreatitisa (upala pankreasa), kažu stručnjaci Klinike Mejo.
Ovakva krv može biti opasna jer povećava rizik od pojave ugrušaka, odnosno uzrokuje hiperkoagulaciju. Problem je i povećano opterećenje pankreasa, usled čega može da se razvije akutni pankreatitis, a u težim slučajevima nekrozu, odnosno razaranje pankreasa.
Kad je reč o nekrozi pankreasa, to je hirurško stanje koje zahteva hitnu hospitalizaciju.
MONDO
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina