Narodna medicina

MOĆNA BILJKA KOJA RASTE U SRBIJI REŠAVA KAŠALJ U SEKUNDI! Evo kako se pravi domaći sirup, ali ne smeju SVI da ga piju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Domaći sirup protiv kašlja pravi se od belog sleza, narodni travar dao recept!

Izvor: YouTube/Survivalmedicine

Slez je moćna biljka o čijoj se efikasnosti protiv kašlja priča vekovima. Na našim prostorima postoje crni i beli slez, ali se ne koriste za iste tegobe, rekao je na RTS-u novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

"Beli slez koristi se nekoliko hiljada godina, deluje moćno zbog sluzi koja smiruje suvi, nadražajni kašalj. Delotvoran je prvenstveno koren, ali i list i cvet ove biljke", rekao je on.

Za razliku od jagorčevine ili bršljana, koji teraju telo da izbaci nagomilanu sluz, slez je biljka koja deluje umirujuće i umanjuje kašalj. Majčina dušica je biljka koja blagotvorno deluje na obe vrste kašlja, suvi i "produktivni".

"Beli slez mogu koristiti i trudnice i deca, a koristi se i protiv upale grla ili usne duplje, bronhitisa... Ima i supstance koje još nisu identifikovane, a koje deluju na jačanje imunog sistema, te je opravdano da se ta biljka koristi kod prehlada i nazeba", rekao je on.

Sirup protiv prehlade

Pomešajte zovu i majčinu dušicu, ostavite da se ohladi pa dodajte kašičicu belog soleza. Neka odstoji da bi izašla sluz, a može i da stoji 12 sati u frižideru. Gustu tečnost procedite i pomešajte sa duplom količinom meda, pa dobijate biljni sirup. Odrasli bi trebalo da uzimaju jednu kašiku na svaka dva sata", rekao je on.

Dijabetičari bi trebalo da paze ako piju lekove i konzumiraju čaj belog sleza, jer može da pojača resorpciju.

Kako deluje crni slez?

"Crni slez je jedan korov koga smo mogli da vidimo do pre nekoliko dana: dok nije pao sneg rastao je i cvetao svuda. Za razliku od belog, crni slez ima manje sluzi. Osim što se kao i beli koristi protiv prehlada, nazeba, bronhitisa i kašlja, koristi se i za lečenje organa za varenje, dijareje, kolitisa, upale debelog creva", objašnjava Antonijević.

(MONDO)