Beli slez je najpoznatiji kao domaći lek za probleme sa kašljem i grloboljom. Čaj od ove biljke oblaže sluzokožu, pa osim kod kašlja, pomaže i kod čira na želucu, akni i drugih kožnih oboljenja. Ono što je najvažnije da se zna kod ove lekovite biljke, jeste da se nikada ne kuva, jer tako gubi sva svoja lekovita svojstva.

U svrhu "lečenja", od belog sleza se koriste koren, stablo, listovi i cvetovi. Ov abiljka cveta preko celog leta, a bere se po vrlo suvom vremenu, kad spadne rosa, i brzo osuši na promaji ili u sušnici. Osušeni listovi, cvetovi i koren se po potrebi potope u hladnu ili mlaku vodu i onda se ta tečnost koristi za piće ili premaze.

Beli slez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance, kao što su asparagin, koji je neophodan za metabolizam ćelija nervnog sistema i betain koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Osim što umiruje kašalj, čaj od belog sleza oblaže sluznicu  želuca i creva, pa tako smanjuje iritaciju i umnogome pomaže kod gastritisa, čira na želucu. Primenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima.

Kao blago sluzno sredstvo, koristi se i protiv dijareja, za klizme, obloge kod opekotina i upala, a sirup belog sleza je popularan lek za suvi, nadražajni kašalj.

Kako se pravilno kuva čaj od belog sleza?

Mnogi misle da je dovoljno da u toplu vodu stave proizvoljnu kolilinu ove biljke i da će ona ispoljiti svoja lekovita svojstva. Ako želite da iskoristite pune benefite belog sleza, pripremite ga na sledeci način:

Jednu supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta da odstoji. Zatim procediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.