Zima je u jeku, sezona prehlada, virusa i gripa uveliko traje, a lekari savetuju da pojačamo imunitet, bilo kroz unos važnih suplemenata, vitamina i minerala koji osnažuju odbranu organizma, bilo kroz ishranu i čajeve.
Postoje i domaći "lekovi", a koji se u našem narodu koriste praktično vekovima... Većina nam je poznata, ali za jedan koji je preporučio dr Vojislav Perišić, gastroeneterolog, retko ko zna.
Dr Perišić koji je redovan gost jutarnjeg programa na TV Prva gde neprestano daje savete o zdravoj ishrani, raskrinkava mitove o popularnim "zdravim" namirnicama, a prekjuče je i otkrio koje su to domaće, zimske salate najbolje za imunitet i opšte zdravlje. Tom prilikom dr Voja je otkrio i kako se on nedavno izlečio od prehlade, a reč je o domaćem tretmanu za koji malo ko zna.
Kako kaže, ključ za njegovo ozdravljenje bile su tri namirnice - kuvano crno vino, biber i čaj od nane! Ova kombinacija je efikasna i ako se koristi u vidu obloga, a evo šta treba da radite...
"Skuva se crno vino a malo šećera, pa se doda malo bibera da 'potera' ceo organizam da radi. I to se pije jednom dnevmo. Crno vino ima kapitalni antioksidans - rezervatol. Svaka infekcija pravi prooksidantne materije koje nam razaraju telo, a ovaj sastojak ih uništava. Oblozi od toplog crnog vina se stavljaju na grudi, tako rezervatol isparava i naše telo ga upija", objasnio je dr Voja.
MONDO