Zaboravite!

OVO JE JEDINI DEO TELA KOJI NIKADA NE TREBA DA PERETE: Mame su vas učile pogrešno – posledice mogu biti OPASNE

Autor Maja Gašić

Odmalena nas uče da je higijena pola zdravlja i da svaki deo tela treba temeljno oprati ako želimo da se zaštitimo od bakterija. Ipak, naučnici kažu da to nije istina...

Izvor: Shutterstock/Oleksandr Nagaiets

Ako mislite da je ključ dobre higijene temeljno pranje svih delova tela, naučnici vas demantuju. Zapravo, postoji jedan deo koji uopšte ne treba da perete, a nikada vam ne bi palo na pamet da je čak opasno. 

Stručnjaci iz SAD su naveli da postoji deo tela koji ne treba prati, već samo čistiti. Reč je o ušima. I tu treba biti veoma pažljiv, jer nepravilno čišćenje ušiju može da dovede do ozbiljnih povreda.

Kako se pravilno peru uši?

Američki naučnici su rekli i da u ušnim kanalima ima mnogo sitnih dlačica koje su u stanju da same "istisnu" cerumen, tako da nema potrebe za korišćenjem pamučnih štapića. Ovo je prilično opasna "alatka" koja vrlo često oštećuje bubnu opnu. Zapravo, pamučni štapići ne čiste uši, već guraju cerumen još dublje. Zbog toga lekari ne preporučuju da perete uši prstima dok se tuširate, jer na taj način osoba ponovo potiskujete masnoće unutra u ušnu školjku.

Tokom studije, stručnjaci su analizirali podatke više od 200 hiljada dece različitog uzrasta sa povredama bubne opne, a do kojih je došlo začepljenjem cerumena, usled raznih infekcija uha i upala srednjeg uha. U tri od četiri slučaja ispostavilo se da su ovoj deci uši čišćene štapićima.

Stručnjaci napominju i da je za dobru higijenu dovoljno da koristite komadić vlažne traknine ili peškira.

MONDO

Tagovi