Pileća supa je jelo koje nam toliko prija da su ga naše bake nazivale lekom! Činija ili tanjir tople pileće supe "vraćaju u život", ali postoje greške koje pravimo dok spremamo supu zbog koje ona neće biti tako ukusna.
Najpre, profesionalni kuvari kažu da supa nikada ne bi trebalo da vri! Želite samo par mehurića koji se povremeno pojavljuju na površini, a ne "besno" ključanje koje će prekuvati meso i povrće i povećati šanse da supa iskipi.
Još jedna od najvećih grešaka je kuvanje celog pileta, iako smo učeni da bi ga trebalo pripremati baš tako! Kada kuvate celo pile, baš kao i kada ga pripremate u rerni, neće se svi delovi skuvati jednakom brzinom.
Prsa će se prva isušiti iako se kuvaju u tečnosti, zbog čega profesionalni kuvari savetuju da pile ipak isečete pre kuvanja. Ubacite komade mesa u supu, i prsa izvadite prva. Odložite ih na tanjir i pokrijte folijom, pa kada su bataci gotovi, svo meso isecite ili iskidajte i vratite u supu. Na taj način, i prsa će biti mekana i sočna.
Pročitajte i trikove kuvara za savršene batake!
Za kraj, ako u supu stavljate povrće, luk ćete staviti na početku. Ali mnogi tada ubace i šargarepu, što je velika greška. Šargarepa koja se kuva "satima" u supi možda će biti koliko-toliko ukusna, ali više neće imati svoje zdrave sastojke. Kako kažu nutricionisti, povrće koje se toliko dugo kuvalo ima efekat na zdravlje kao da ste pojeli list papira - uneli ste samo celulozu jer vitamini više nisu tu.
Pročitajte i najbolji recept za pileću supu!
(MONDO)