Svi to radimo...

PRVO ŠTO UNESEMO U TELO NA PRAZAN STOMAK JE KATASTROFA PO ZDRAVLJE: Nutricionista apeluje – UNIŠTAVATE ORGANE

Autor Maja Gašić

Svi to radimo, a ne znamo koliko je štetno. EVo kakav uticaj na zdravlje imaju kafa i voda kada ih popijemo na prazan stomak.

Izvor: Nikodash/Shutterstock.com

Nutricionisti su upozorili na jednu naviku, koju mnogi imaju, a koja može i te kako biti pogubna po zdravlje želuca. Zapravo, nikako ne treba započeti dan šoljicom kafe i čašom hladne vode! Ova dva piča, ako se uzimaju na prazan stomak, mogu u velikoj meri da naškode stomaku i izazovu gastritis.

Većina ljudi kada ustane ujutru ima isti ritual. Pre nego što obave sve u kupatilu, stavi džezvu s vodom na šporet. Dok operu zube i umiju se, voda je proključala i za par sekundi kafa je spremna. U međuvremenu popiju i čašu vode, jer se (posebno zimi zbog grejanja i isušivanja vazduha) bude suvog grla. Upravo te dve navike su pogubne, kažu lekari.

Zašto ne možete da pijete ova pića na prazan stomak, otkrila je nutricionistkinja Robin Miler. Po rečima stručnjaka, kada kafa dospe u stomak, počinje da stimuliše funkcije gastrointestinalnog trakta, uključujući lučenje hlorovodonične kiseline, a ovaj proces, zauzvrat, dovodi do razvoja gastritisa.

Nutricionistkinja je takođe dodala: ispijanje kafe na prazan stomak pokreće rad pankreasa, koji proizvodi enzime za varenje hrane koja nedostaje u stomaku, što negativno utiče na zdravlje.

"Ovo može da dovede do otežanog funkcionisanja i oboljenja gastrointestinalnog trakta", naglasila je Miler.

Hladna voda

Takođe, hladna voda na prazan stoma se nikako ne preporučuje. Ova navika dovodi do "sresa" gastrointestinalnog trakta.Nutricionistkinja je objasnila da telo slabo podnosi hladnu hranu, posebno u trenutku kada je u "režimu spavanja".

"Pijte bolje tople napitke koji ne sadrže kofein", zaključila je stručnjakinja i preporučila razne biljne čajeve.

MONDO

Tagovi