Svi znaju koliko je limun koristan za prevenciju bolesti, prvenstveno zahvaljući obilju vitamina C, ali jeste li sigurni da ga konzumirate tako da iz njega uzimate najvažnije sastojke? Ovo citrusno voće važi za jedno od najzdravijih, štiti od virusa, jača imuni sistem, a ima i antiinflamatorna svojstva, odnosno deluje protiv upala.
Neki ga drže u činiji na sobnoj temperaturi, neki u frižideru, a ima i onih koji ga skladište u zamrzivaču. Ali, šta se dešava ako ga jedete u ovom, zamrznutom obliku? Da li se njihova korisna svojstva onda gube ili se, naprotiv povećavaju?
Sveži ili zamrznuti?
Limun je savršeno voće za zamrzavanje jer se na određenoj temperaturi ispod nule njegov sok strukturira, postaje praktično bolji za organizam i mnogo brže se apsorbuje u telu.Takođe, prilikom zamrzavanja kora voća se oslobađa svih štetnih materija, posebno hemikalija i toksina. Još jedan plus je što se limun u ovom obliku može čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci. Isto tako, ako ste iscedili limun, ivek možete da zamrznete koru i koristite je kasnije za pripremu kolača ili kao dodatak salatama.
Zašto je dobar?
- Prilikom zamrzavanja limuna se višestruko umnožavaju korisne supstance ovog voća, a sve zahvaljujući strukturiranju vitamina C i E.
- Ovaj citrus, bogat antioksidansima, sprečava umnožavanje slobodnih radikala, jer tokom zamrzavanja prestaju procesi oksidacije.
- Prednosti smrznutog limuna se višestruko povećavaju, pa vitamin C sadržan u voću može mnogo brže da oslobodi vaše telo mikroba i virusa. Generalno, svojstva voća pozitivno utiču na ceo imuni sistem organizma, pa je dobro uzimati ka preventivno.
- Limun ima diuretička svojstva jer sadrži određenu količinu vode. koristan je i za probavni sistem: bogat je vlaknima, što normalizuje varenje.
MONDO