Ako niste znali, ruzmarin može da vam pomogne kod brojnih zdravstvenih problema. Ako se "pravilno" koristi, ova začinska biljka ima snažno antiinflamatorno i antitrombocitno dejstvo, a pokazalo se i da poboljšava metabolizam.

Terpeni, fenolne kiseline i flavonoidi koji se nalaze u ruzmarinu daju biljci "lekovitu" moć. Istraživanja su pokazala koje sve zdravstvene benefite ima ova biljka:

  1. Sprečava oštećenje nastala usled slobodnih radikala
  2. Štiti kožu od UV zračenja
  3. Snažno deluje na bakterije i mikrobe
  4. Ublažava tegobe izazvane astmom
  5. Sprečava gojenje i taloženje sala
  6. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
  7. Poboljšava raspoloženje
  8. Pomaže kod gubitka kose
  9. Štiti mozak od Alchajmerove bolesti i demencije

Kako se pravilno čuva i koristiti ruzmarin

Svež ruzmarin može da se čuva u frižideru do tri nedelje, u zamrzivaču može da zadrži korisna svojstva i do nekoliko meseci. Postoji mnogo načina da u hranu dodate svež ruzmarin, a mi vam predlažemo neka koja su najukusnija. 

  • Dodajte nekoliko grančica ruzmarina u maslinovo ulje da "obogatite" ukus.
  • Sveži ruzmarin sitno iseckajte i pomešajte sa omekšalim puterom, pa ga namažite na hleb za večeru. U smesu možete da dodate beli luk i biber.
  • Dodajte nekoliko svežih grančica u sok, smuti, salatu ili jednostavno začinite meso munit pre kraja pečenja. 
  • Nekoliko grančica ruzmarina možete da dodate u čorbu, testenine, na picu ili čak kiflice. 

Kako napraviti čaj sa ruzmarinom?

Ova biljka je najefiksnijaako se konzumira kao čaj. Da biste napravili topli napitak, potrebne su vam 2-3 kašike svežeg ruzmarina - stručnjaci kažu da je ova biljka daleko korisnija po zdravlje ako se koristi u svežem obliku jer ima visok sadržaj karnozne kiseline koja jača imunitetm.

Stručnjaci preporučuju da dnevno popijete  2-3 šoljice čaja kako biste "bustovali" imunitet i sprečili pojavu bolesti.

MONDO