AKO OVAKO PIJETE KAFU, NE GINE VAM "MAGLA" U GLAVI: Nutricionistkinja objasnila GREŠKE koje loše utiču na organizam

Kafa, voda i čaj su napici koje unosimo svakog dana, ali ako pravimo ove greške mogu izazvati pad koncentracije ili energije, "maglu" u glavi...

RTS/screenshot

Da li hrana i piće mogu da poboljšaju koncentraciju? Nutricionistkinja Marija Stajić odgonetnula je odgovor na ovo pitanje, i nabrojala kako voda, čajevi ili kafa utiču na naš mozak. Hrana koja poboljšava koncentraciju je lako dostupna svima koji žele da imaju bolji fokus, ali unos dovoljne količine vode je neverovatno važan za procese u organizmu, i varenje je samo jedan od njih. Kada nemamo dovoljno vode, kada je unos vode slab naš mozak pati.

"Prosto, mozak je i u vodi, on je sav u vodi i treba da unosimo vodu. Znači, loša koncentracija, pad energije, magla u glavi... Sve su to znaci koji ukazuju da moramo voditi računa koliko pijemo vode", rekla je ona i primetila da je u praksi imala primere gde ljudi piju šokantno malo vode.

"Kroz praksu sam se zaista susrela s tim da ljudi popiju po samo 500 mililitara vode dnevno, a to nikako nije dovoljno", rekla je ona.

Osim vode, unostimo i drugu tečnost kao što su čajevi, kafa, sokovi, ali kafa kao diuretik nije poželjna, jer podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma. Teraće nas češće da uriniramo zbog čega je uz kafu uvek dobro popiti i čašu vode, kako bi se tečnost nadoknadila.

"Kafa dobro utiče i na energiju i na koncentraciju, budnost, međutim, to je u nekoj umerenoj količini. Kofein ima neke svoje nuspojave i negativan efekat na organizam, pa tu ne treba preterivati. Radije bi trebalo birati tu hranu koja ima antioksidanse, koja prosto čisti organizam od tih slobodnih radikala i samim tim naša koncentracija je bolja", rekla je ona.

Youtube / Youtube / Anya Awan 

Čajevi su dobar izbor ali nije svaki čaj za svakoga, treba voditi računa o kontraindikacijama. Crni čaj spušta pritisak ali sadrži kofein, baš kao i zeleni čaj, jedan od najzdravijih napitaka.

"Recimo, osobama koje imaju problem sa varenjem ili sa nekim digestivnim smetnjama može zeleni čaj da pravi neke tegobe u stomaku kao što je gorušica ili oštećena sluznica, peckanje u želucu i slično", rekla je ona gostujući na RTS-u.

Čaj od žalfije se preporučuje zbog brojnih blagotvornih dejstava ali postoje ljudi koji je bi trebalo da ga piju, rekla je Stajićeva.

"Žalfiju najčešće koristimo za spoljašnju upotrebu i zaista mogu da postoje neke kontraindikacije - da li su u pitanju deca ili neka terapija, kod epilepsije se ne savetuje, zatim kod žena koje imaju dominaciju estrogena, ali ako mi dodamo svežu žalfiju prilikom pripreme nekog mesa, to može da bude korisno", zaključila je ona.

(MONDO)