Gurmanluci

OVO JE NAJVEĆA RAZLIKA IZMEĐU ĆEVAPA U LESKOVCU I BEOGRADU! Kuvar Zdravko otkrio kako prepoznati "original" roštilj

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Znate li koja je razlika između leskovačkog i "beogradskog" ćevapa?

Izvor: TV Prva/screenshot

Srpska pljeskavica našla se na jednoj listi najboljih jela ispod sarajevskog ćevapa, a kuvar Zdravko Štrbac komentarisao je jela sa roštilja u Jutarnjem programu.

"Naša, domaća pljeskavica je u velikoj konkurenciji uspela da stigne na spisak, na 52. je mestu od ukupno stotinu jela. Imamo mi jako puno jela koja su nacionalnog karaktera i zaslužuju da se nađu na tom spisku", rekao je kuvar Zdravko.

Šta razlikuje različite roštiljske specijalitete? Ljubitelji će vam reći da nikako nisu isti od grada do grada, od kraja do kraja, nekada čak i u istom gradu u dva lokala možete jesti potpuno drugačiji roštilj.

Izvor: YouTube/Chasing a plate - Thomas & Sheena

"Generalno, svaki kraj ima neku svoju caku, da tako kažem. Uglavnom je to junetina, sad zavisi i odnos masnoća i krtog mesnog dela. Može da bude 60-40, 70-30, kombinuju se i junetina i teletina. Južniji krajevi dodaju ovčetinu, sve zavisi od podneblja", rekao je on.

Štrbac kaže da postoji jedna važna razlika između leskovačkog ćevapa i onog koji možemo pojesti, recimo, u Beogradu.

"Može da se desi i da leskovački ćevap bude finije teksture, meso je sitnije mleveno, dok juneći koji se nalazi u Beogradu je krupnije granulacije i drugačiji je", rekao je on.

"Ja se trudim da u restoranu prezentujem srpsku kuhinju na moderniji način, da sačuvamo sve te hranljive sastojke. Nekoliko je tu opcija gde sačuvamo izgled i možda nešto malo minimalnije servis uradimo, ali su prezentacija i ukus ono što čini tradiciju nekog jela", dodao je on.

(MONDO)

Tagovi