Volite hamburgere i pljeskavice? Nije ni čudo - sočno meso, mekana zemička ili lepinja, ukusni prilozi i salata... Dovoljno da vam već pođe voda na usta!

Ali, ako ne znate kako se zapravo jede hamburger, sve te ukusne stvari poispadaće iz njega a vi ćete ostati umazani i frustrirani. Postoji "nauka" oko konzumiranja hamburgera i vrlo je jednostavna!

Kada dobijete hamburger, u suštini dobijate pecivo isečeno na pola, između njega su meso i prilozi, na vrhu je krckavi gornji deo lepinje ili zemičke posute susamom, koja se sija... Ali ovaj način serviranja zapravo nije ispravan, ima samo estetski efekat.

Sajmon Djuks, osnivač "specijalizovanog" bloga za burgere, objasnio je da je serviranje hamburgera okrenuto isključivo njihovom izgledu a ne praktičnosti.

"Važno je da vidimo kako hrana izgleda, delom je uživanje u hrani zasnovano i na vizualnom doživljaju, baš kao i mirisu. Ali bi hamburger, nakon što ste mu se divili, trebalo da okrenete naopačke", rekao je on.

Zašto je tako? Donja zemička "sedi" pod teškim mesom, sosevima i prilozima i već je mekana jer se na njoj skupila tečnost. To povećava šanse da bude gnjecava ili da počne da se raspada.

Ako okrenete hamburger, s donje strane će se naći suvlja, i samim time čvršća podloga. Lakše ćete ga jesti i neće vam se "raspadati", objasnio je on.

Pročitajte kako sami da napravite najukusniji burger!

(MONDO)