Ishrana

SLOBODNO JEDITE ROŠTILJ I SARMU! Nutricionistkinja Branka raskrinkala dijete - "ne mogu Srbi da kljucaju i PASU TRAVU"!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nutricionistkinja Branka Mirković o zdravoj ishrani - "slobodno jedite roštilj i sarmu, ne možemo mi da kljucamo i pasemo, moramo da jedemo"!

Izvor: TV Prva/screenshot

Nutricionistkinja Branka Mirković, koja već godinama propagira uravnoteženu ishranu bez odricanja od kvalitetne domaće hrane, pričala je u Jutarnjem programu o roštilju i pripremi mesa kod kuće.

Mirkovićeva, koja je ranije za MONDO otkrila najveće greške u ishrani, govorila je o tradicionalnim srpskim jelima kao što je roštilj, i duhovito podvukla da ne možemo samo da "pasemo i kljucamo".

"Ja sam kompletnu našu kuhinju pretvorila u nutritivno kvalitetnu i to preporučujem i svim svojim klijentima. Trik je u tome da hrana zadrži mikronutrijente i makronutrijente. I da, to može da bude i pljeskavica. Ja sarajevski ćevap ne preporučujem jer u originalnoj recepturi u meso ide i hleb. Ali naša jela kao što su sarma, podvarak, sarmice od zelja, punjene paprike, odlična su. Niko ne može da jede samo ono 'zdravo' što nutricionisti preporučuju. Ja volim da kuvam i spremam, i preporučujem svima normalnu hranu. Zašto ne? Usavršila sam tehniku, ne mogu ni sama da jedem samo zdravu hranu. Sve to može da se jede", kazala je nutricionistkinja.

Uz pljeskavice, ćevape i druge specijalitete sa roštilja obavezno treba jesti luk, a ima savet vezan za lepinje i kajmak.

"Može salata, može luk, ja tako volim. Kad je pljeskavica, roštilj, mora da ide luk uz to. Ničega ne treba da se odreknemo, ali treba da kontrolišemo količinu masti. Ona jeste vezivno tkivo za mnoge recepte, znaju to i kuvari, ali može sve da se jede. Ako pričamo o kajmaku i lepinji ili pljeskavici, pojedite ili tu lepinju s kajmakom ili pljeskavicu, nemojte oba", rekla je ona i preporučila i kvalitetno i ukusno meso od kojeg neće rasti obim struka.

"Svinjski file ima divnu aromu, a nema mnogo masti", preporučila je ona.

Moderne dijete su, smatra nutricionistkinja, greška. Propagiraju nam namirnice na koje organizam nije navikao i to nije dobro za dugoročan plan zdrave ishrane.

"To je moda, i to je greška. Mi genetski nosimo kod naših predaka. Ako je naš predak jeo nešto, možemo i to, naravno ne u istoj količini jer je naš predak ipak posle toga išao u polje da radi, a mi živimo drugačijim životom. Svet ima problem sa laktozom, mi nemamo, kao ni Italijani ili Francuzi. Znali bismo da imamo, to pravi ozbiljan problem u stomaku. Laktozu mi varimo jako dobro jer smo genetski predisponirani za našu, dobru kuhinju", rekla je nutricionistkinja koja je ranije raskrinkala i mlečne proizvode.

"Ne možemo mi samo da kljucamo i pasemo, moramo da jedemo normalno ali pametno. Usvojila sam jednu tehniku iz Azije, gde žive najzdraviji i najdugovečniji ljudi. Trik je u vrućoj vodi umesto prženja. Recimo, u kućnoj varijanti, napravite ćuftice od mlevenog mesa, u tiganj stavite ključalu vodu dubine par centimetara, bućnite ih unutra i skuvajte. Onda zagrejte malo ulja i samo ih zapecite. Biće odlične, a neće upiti puno ulja", rekla je ona.

U mleveno meso bi trebalo dodati malo sode bikarbone i vode, a Branka kaže da nije stvar samo u veličini već će soda izjednačiti i kiselost mesa.

"Kada dodate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, potiru se pH vrednosti i meso vam neće praviti problem", otkrila je Mirkovićeva.

Ista tehnika koju je opisala za ćufte može se koristiti i za prženje ili kuvanje jaja, omleta, kajgane... Samo u plitak tiganj stavite vrlo malo vode i pustite da se namirnica ispeče na pari. Pročitajte i šta je imunolog rekao o namirnicama koje svi jedu, a prave najveći problem u stomaku!

(MONDO)