Sjajan trik

ZNATE LI DA PREPOZNATE DA LI JE JAJE SVEŽE? Ako ovako izgleda, nemojte da ga jedete - jedan znak govori da je POKVARENO!

Autor Tamara Veličković

Prepoznavanje da li su jaja sveža mnogima predstavlja večitu dilemu, a trik je vrlo jednostavan.

Izvor: YouTube/The Green Giraffe Eats/Screenshot

Kada odete u kupovinu, raznovrsnost mnogobrojnih proizvoda nudi vam opciju izbora namirnica. Samo jaja mogu imati deset različitih proizvođača, pa smo često u dilemi koja izabrati.

Bilo kako bilo, svima je najvažnije da kupljene namirnice budu sveže, a jaja su većini ljudi "teška" za to prepoznavanje.

Nažalost, njihovu svežinu i kvalitet ne možemo proceniti u marketu ili na pijaci, kao što je to slučaj sa drugim namirnicima, ali makar možemo saznati čim dođemo kući. Postoje dva osnovna trika da saznate da li su jaja koje ste kupili sveža:

Žumance u sredini

Kada razbijete jaje, pogledajte žumance. Ako se nalazi u sredini i oko njega je jasan krug belanaca, to znači da je ovo jaje sveže. Takođe, samo žumance treba da bude obimno. Ako je ravno i malo, nemojte jesti. Ako belance nema jasne ivice i ako se jaje razlije, to može biti znak da ste kupili pokvarena jaja.

Ljuska u vodi

Evo još jednog načina da se utvrdi kvalitet jajeta. Stavite jaje sa ljuskom u vodu. Ako ostane na dnu, jaje je sveže i možete biti ponosni kupovinom. Ako jaje dođe do površine vode, treba da ga bacite jer je pokvareno.

(MONDO)

Tagovi