Stalno povišen nivo šećera u krvi povećava rizik od srčanih bolesti, bolesti bubrega i gubitka vida. Ishrana igra važnu ulogu u stabilizaciji glukoze. Ali to ne znači da treba da se u potpunosto odreknete slatkih ukusa. Nutricionistkinja Sara Garoun savetovala je svima koji imaju dijabetes tipa 2 i bore se sa povišenom glukozom da jedu borovnice i kupine, a evo i zašto!
Kupine
Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI) od 25. Ovo pokazuje uticaj ugljenih hidrata u hrani na promene nivoa glukoze u krvi. Prema klinici Mejo, hrana sa indeksom od 1 do 55 ima nizak GI, ona sa indeksom od 56 do 69 je srednji GI, a ona iznad 70 je visok. Dakle, kupine ne izazivaju velike skokove šećera u krvi, za razliku od voća sa visokim GI kao što su mango ili grožđe, objasnila je nutricionistkonja.
Osim toga, kupine su bogate vlaknima. Studije pokazuju da ishrana bogata ovom supstancom pomaže u borbi protiv insulinske rezistencije i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Borovnice
Ovo voće sadrži 2,4 g vlakana na 100 g i ima GI od 53. Pregled nekoliko studija iz 2016. otkrio je da bobičasto voće ima antidijabetsko dejstvo kod ljudi i životinja. Među najzdravijim smatraju se divlje borovnice, koje su takođe bogate antioksidansima koji mogu da smanje ukupne upale u telu.
MONDO