Saveti

SVI JEDU SLATKIŠE TEK TAKO, A RIZIKUJU DA SE RAZBOLE! Nutricionista otkrio - samo ovako ćete održati NIVO ŠEĆERA u krvi

Autor Tamara Veličković

Prema rečima stručnjaka, pravo vreme za desert pomoći će vam u održavanju kalorija, zdravlja i potrebe za slatkišima.

Izvor: Youtube/Screenshot/ The Cooking Foodie

S obzirom na to da se slatkiši ne smatraju zdravom hranom, ruska nutricionistkinja Julija Pigareva, otkrila je da postoje mnogobrojni načini da uživate u njima, a da pri tome ne nanesete štetu svom zdravlju i izgledu.

Slatki deserti obično sadrže veliku količinu masti i ugljenih hidrata i nisu zdravi. To su visokokalorične namirnice, čija zloupotreba šteti organizmu. Održavanju kontrole nad količinom pojedenog slatkiša pomoći će pravi trenutak za desert.

"Po mom mišljenju, poslasticu treba jesti posle redovnog obroka. Ispravnije je nego jesti slatkiše tek tako. Morate shvatiti da kada jedete glavno jelo, onda su manje šanse da ćete pojesti veliku količinu deserta. Bićemo spremni za glavno jelo i ne želimo da jedemo mnogo kasnije", objasnila je nutricionistkinja.

Osim toga, važan je i sastav glavnog jela. Prema rečima nutricionistkinje, pre poslastice, bolje je pojesti dovoljno proteinske hrane u kombinaciji sa bogatim prilogom od povrća.

"Važno je izabrati pravo glavno jelo pre deserta. Savremena dijetetika preporučuje proteinski obrok sa prilogom velike količine povrća bogatog vlaknima. Nakon takvog obroka, šansa da se pojede veća količina deserta će svakako biti minimalna", istakla je ona.

Ako jedete slatkiše nakon proteinskih obroka i priloga od povrća, onda će se smanjiti verovatnoća da će oni dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi. Shodno tome, smanjiće se rizik od razvoja određenih bolesti.

"Ovakvo glavno jelo smanjiće mogućnost naglog povećanja nivoa šećera u krvi posle deserta. To će biti dobro, jer šećer neće opterećivati pankreas, što će smanjiti rizik od razvoja bolesti usled visokog šećera u krvi", objasnila je Pigareva.

(MONDO)