Stil

NAMIRNICA KOJU SRBI SVAKODNEVNO JEDU KRIVAC ZA ĆELAVOST: Zbog nje vam kosa opada neviđenom brzinom!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci upozoravaju na namirnicu koju svi jedemo, a krivac je za opadanje kose!

Izvor: Alon Za/Shutterstock.com

Opadanje i proređivanje kose uobičajeno je kako za muškarce, tako i za žene. Kod pripadnika muškog pola se kosa najčešće povlači na prednjem delu i stvaraju se zalisci, dok se damama kosa uglavnom proređuje na temenu.

Sudeći prema podacima iz Velike Britanije, opadanje kose pogađa oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i oko polovine žena starijih od 65.

Ali, godine nisu jedini faktor koji utiču na opadanje kose – dokaz za to je i da se mnogi mladi suočavaju sa opadanjem kose i ćelavljenjem.

Triholog Kevin Mur upozorava da je namirnica koju svi jedemo jedan od uzroka opadanja kose, a u pitanju je – so.

"Konzumiranje previše soli definitivno može da dovede do nagomilavanja natrijuma, a to utiče na cirkulaciju krvi oko folikula i sprečava da folikule dobiju važne nutrijente. Na kraju, dlaka postaje beživotna, kruta i dolazi do opadanja", pojasnio je on.

Međutim, triholog upozorava da ni premalo soli nije dobro.

"Premalo soli znači da nećete imati dovoljno joda u telu, što je ključno za funkcionisanje tiroidne žlezde. Ako postoji disbalans u štitnoj žlezdi, i kosa pati, postaje beživotna, a opadanje može da bude jedna od posledica".

Vitamini i minerali su važni za kosu, pa tako na primer gvožđe i vitamin B5 sprečavaju istanjivanje kose i održavaju kožu glave zdravom, dok su proteini ključni za sjaj i jačinu dlake.

Naravno, osim toga, genetika igra veliku ulogu u opadanju kose i ćelavljenju, pa triholog upozorava da kod onih koji su genetski predodređeni za to, nikakva količina soli ne može da pomogne.

Inače, prema nekim opštim preporukama, prosečna odrasla osoba ne bi trebalo da unosi više od šest grama soli dnevno, što je otprilike jedna kašičica. 

(MONDO)

Tagovi