Zdrava ishrana

NAMIRNICA KOJU U SRBIJI SVI VOLE JE "SMRT" ZA POVIŠEN ŠEĆER: Sadrži sastojak koji ČISTI KRV od masnoća i jača imunitet

Autor Maja Gašić

Namirnica koju najviše jedemo zimi je neverovatno korisna za zdravlje. Kiseli kupus snižava šećer, a evo u čemu još pomaže...

Izvor: YouTube/AllThingsAdrienne

Pozna jesen i zima se u Srbiji ne mogu zamisliti bez specijaliteta od kiselog kupusa, a ako se desi da u kaci malo i "pretekne", sarme se uvijaju sve do sredine proleća. O tome koliko je kiseli kupus zdrav, govorili su brojni stručnjaci, ne samo da zahvaljujući vitaminu C jača imuni sistem, već i obnavlja zdravlje creva i čisti krvne sudove od naslaga masnoće.

Prednosti kiselog kupusa

Osobama koje boluju od dijabetesa lekari savetuju da redovno jedu kiseli kupus, jer postoje dokazi da ova namirnica pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi.

Takođe, kupus posle kiselog testa sadrži najviše mlečne kiseline, a koja sprečava širenje štetnih mikroorganizama u crevima i ubrzava apsorpciju hranljivih materija. Ova namirnica se takođe uspešno bori protiv štetnih toksina.

Naučnici su nedavno otkrili i da ova namirnica pomaže u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola, čije taloženje uzrokuje stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim sudovima. Zaključak je da namirnica koju svi u Srbiji vole može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Kad je reč o hranljivosti kiselog kupusa, poznato da pored vitamina C sadrži i dosta vitamina A, kalcijuma, mangana, kalijuma...

MONDO

Tagovi