Frižider, aspirator i električni šporet ispostavili su se kao najveći potrošači električne energije u kuhinji. Prema rečima stručnjaka iz britanske kompanije "Keseler" Kler Horn, frižider troši najviše - na njega otpada oko 12 odsto računa za struju.
Da bi se smanjila potrošnja energije ovog aparata, Horn je savetuje da kupujete manje hrane, odnosno samo ono najpotrebnije! Količina energije koja je potrebna za hlađenje hrane zavisi od toga koliko je frižider opterećen. Osim toga, redovno odmrzavanje će pomoći da se uštedi na računima.
Stručnjakinja je otkrila i još jedan kućni uređaj koji troši dosta energije, a to je aspirator. Da biste ovo izbegli potrebno je da ga uključite istog trenutka kada počnete da kuvate i isključite je najkasnije 5-10 minuta nakon što isključite šporet.
Ali najveći potrošač i uređaj zbog kojeg plaćate ogromne račune, po mišljenju stručnjakinje, jeste električni šporet. On se zagreva nekoliko puta duže od onog na plin i potrebno je više vremena da se na njemu skuva hrana. Da bi se smanjili troškovi, Horn kaže da "mudrije" birate šerpe koje ne bi smele da budu ni šire ni uže od ringle. Osim toga, važno je da izbegavate prljanje ringli ili ploče za kuvanje i ne zagrevate malu količinu hrane. U drugom slučaju, Horn savetuje da se koristi mikrotalasna rerna koja troši nekoliko puta manje električne energije.
Kuvala za vodu, odnosno ketleri, takođe su veliki potrošači, iako se većini tako ne čini. Da biste uštedeli vodu i novac, Horn je preporučila da prokuvate količinu vode koja vam je potrebna u tom trenutku, a da potom isključite aparat iz struje jer i tada nastavlja da troši struju.
Što se tiče mašine za pranje veša i sudova, stručnjakinja savetuje da se koriste u noćnom režimu, kada je struja jeftinija jer takođe troše ogromne količine energije.
MONDO