OTKRIVENO ZAŠTO NE MOŽETE DA SMRŠATE I PORED DIJETE: Uradite TEST KRVI i biće vam jasno šta treba da promenite!

Saznajte šta je to neophodno da bi se pokrenulo topljenje kilograma i kako unrzati mršavljenje!

MONDO/Stefan Stojanović/Instagram/screenshot/life_of_a_binge_eater_

Do leta je ostalo nešto više od mesec dana, a većinu (mahom žena, mada i određeni broj muškaraca), već hvata panika zbog viška kilograma. Na internetu se pretražuju najbrže i najefikasnije dijete, ali opasnosti koju ove nose sa sobom su brojne. Ne samo da narušavaju zdravlje, već i dovode do naširokopoznatog jo-jo efekta. Odnosno, svi kilogrami koje ste teškom mukom zbacili sa sebe se vraćaju čim prekinete da budete na režimu.

Postoji i jedan veoma važan razlog zašto dijeta ne radi, odnosno zašto ne daje zadovoljavajući efekat. Verovatno ne unosite odgovarajuće vitamine u organizam, kažu endokrinolozi!Saznajte koje to vitamine treba da dodate u ishranu kako biste ubrzali i podstakli mršavljenje.

"Kada ograničavate masnu hranu, morate dodatno da uzimate vitamine A, D, E. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može da dovede do nedostatka vlakana i vitamina C. U tom periodu dobro bi bilo i da uzimate prebiotike i probiotike, a dodatni izvori omega-3 masnih kiselina su neophodni tokom bilo koje dijete", objašnjavaju endokrinolozi sa Klivlendske klinike. 

Dovoljne količine proteina, zdravih masti, vitamina D, B12, C, gvožđa i magnezijuma su veoma važne za organizam pri mršavljenju. Ako su svi ovi elementi na optimalnom nivou u telu, kilogrami će se veoma brzo istopiti. A ako su neki od njih u deficitu, onda je neophodno da ih nadomestite jer od toga zavisi da li ćete i u kojoj meri mršaviti. Naravno, preporuka je i da se pridržavate uravnotežene ishrane, kao i da nikako ne gladujete.

Da biste utvrdili kakvo je stanje navedenih nutrijenata, odnosno u kojoj količini ih imate u telu, dovoljno je da uradite prostu analizu krvi. Tako ćete saznati šta telu nedostaje i kako da ispravite deficite. Osi toga, fizička aktivnost i navike u spavanju igraju važnu ulogu u mršavljenju. Njihovo odsustvo će ili u velikoj meri usporiti proces, ili će dovesti do "blokade" na duže vreme.

MONDO