Danas se širom Srbije tradicionalno roštilja, lepo vreme nas je poslužilo pa je bilo moguće raspaliti vatru u prirodi... Stručnjaci su savetovali i da uz meso pečeno na grilu obavezno jedete zelenu salatu jer pomaže da se neutrališe štetno i potencijano kancerogeno dejstvo hrane pripremljene na ekstremno visokim temperaturama...
Ono što je takođe tipično za 1. maj jeste i da se preteruje u "iću i piću", a posledice su osećaj nadutosti i težine u stomaku... A evo kako i da rešite problem!
1. Soda bikarbona
Kašičica sode bikarbone pomoći će vam da se rešite mučnine izazvane prejedanjem. Razmutite je u malo vode i popijte. Neverovatno je efikasna.
2. Čaj od maslačka
Kod nadutosti i tegoba izazvanih prekomernim unosom hrane, obično pomažu blagi čajevi, poput onog od kamilice. Međutim, još delotvorniji je od korena maslačka. Popijte šolju čaja i nežno masirajte stomak kružnim pokretima.
3. Limun i topla voda
Sveže isceđen limunov sok ako se pomeša sa čašom tople vode imaće blagotvorno dejstvo na stomak i pospešiće varenje. Na taj način ćete se osloboditi i nadutosti i eventualo gasova koje može meso da izazove.
4. Jabukovo sirće
Domaće, mutno jabukovo sirće je možda najbolji lek za ove probleme. Ono je izuzetno lekovito, rešava probleme u radu creva. U ovom napitku se takođe nalaze i bakterije i probiotici. Hrana koju ste uneli će se lakše svariti i neće se stvarati slobodni radikali, objasnili su stručnjaci.
5. Crno vino
Neočekivan lek za ovaj problem je i čaša crnog vina, pošto ono poseduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Samo, povedite računa, dva decilitra su "lek" za ovu boljku, a sve preko toga će vam samo odmoći.
6. Akupresura
Kod nadutosti može da pomogne i akupresura. Ako ste naduti, pritisnite sa dva prsta tačku na unutrašnjoj strani šake, između trećeg i četvrtog prsta i lagano masirajte. Ova tačka stimuliše sistem organa za varenje i podstiče izbacivanje gasova iz creva.
MONDO