Postoji veliki broj prirodnih "lekova" za česte tegobe koje muče najveći broj ljudi ne samo u Srbiji, već u svetu, a među najpopularnijim su oni za snižavanje pritiska, holesterola i šećera. Rusi vekovima koriste domaći preparat koji takođe čuva kardiovaskularni sistem, a prvenstveno je delotvoran kod čišćenja creva i krvi, ali i za snižavanje šećera. Bazira se na dve namirnice koije imaju blagotvorno dejstvo na ove boljke, a to su kefir i heljdino brašno.

Pomešajte kefir sa heljdinim brašnom i dobićete "lek" za skoro sve bolesti gastrointestinalnog trakta, tvrde Rusi! Zašto ova kombinacija deluje? Činjenica je da mešavina čisti telo od toksina i drugih štetnih materija koje nam narušavaju zdravlje, a nutricionisti ističu i da povoljno deluje na gubitak kilograma.

Nutricionisti napominju i da su oba ova sastojka pojedinačno veoma korisna za organizam i savršeno se dopunjuju: kefir čisti otrove i ima laksativno dejstvo, a heljda je bogata vlaknima koja pomažu pokretljivost creva i održavaju ih zdravim.

Možete sami da napravite heljdino brašno

Smatra se da je "lek" efikasniji ako sami pripremite heljdino brašno, umesto da koristite industrijsko, a evo i kako da to učinite: isperite zrnevlje pod tekućom vodom, pa ga rasporedite po papirnom ubrusu i ostavite da se osuši 3-5 sati. Sameljite ga u mlinu za kafu ili u blenderu i čuvajte u staklenoj posudi, na hladnom i suvom mestu.

Kako se priprema mešavina?

Ovu smesu koristite ujutru, pola sata pre doručka, pa je svakako zgodnije da je pripremite uveče. Uzmite 3 kašike heljdinog brašna, sipajte ga u keramičku ili emajliranu posudu, pa dodajte 2 dl kefira. Dobro promešajte, pokrijte i stavite u frižider. Da biste poboljšali ukus, u smesu možete da dodate pola kašičice meda, prstohvat mlevenog cimeta ili nekoliko semenki kima.

Domaći "lek" uzimajte 14 dana, napravite pauzu od mesec dana, a onda ponovite. Već posle prve ture ćete osetiti primetno poboljšanje.

MONDO