Stigli su topliji dani, a sa njima i želja da svoje telo dovedemo do savršenstva. Osim sala na stomaku, mnogi imaju problema sa mastima na leđima, a da ni ne znaju koja hrana tome posebno doprinosi.
Prema nutricionisti Moli Hembre, salo na leđima se razvija kombinacijom mnogih navika, genetike, ali i ishrane koja ima najveći uticaj. Postoje namirnice koje mogu povećati masti na leđima i koje bi trebalo da izbegavate:
Slatkiši
Ishrana puna dodatog šećera može dovesti do povećanja telesne težine, ali i masti na leđima.
"Dodati šećeri, koji se pominju na deklaraciji o nutritivnim vrednostima, od slatkiša, preko sladoleda do peciva, daju vrlo minimalnu zdravstvenu korist, ali imaju značajan doprinos sa četiri kalorije po gramu", kaže Hembre.
Alkohol
Iako pruža druge potencijalne koristi za zdravlje, alkohol može biti pun kalorija, što može prouzrokovati akumulaciju masti u telu, uključujući i deo leđa. Alkoholna pića, koja su kalorična i bogata šećerom, mogu dovesti do viška kilograma.
"Ograničite piće i s vremena na vreme probajte koktel da biste smanjili rizik od razvoja masnoće na leđima", kaže nutricionista.
Rafinisane žitarice
Srbi najviše vole da jedu rafinisane žitarice, a pod njima podrazumevamo proizvode pravljene od belog brašna, u koje spadaju npr. beli hleb, testenine, peciva i slično.
"Previše rafinisanih žitarica ugrožava ishranu i ostavljaju nas da osećamo glad, čime se nastavlja ciklus prejedanja i debljanja", kaže Hembre.
Čips
Ova zarazna grickaklica nikako nije dobra za zdravlje, a najviše doprinosi stvaranju sala u svim delovima tela.
"Kada se konzumira u prekomernoj količini, čips može izazvati povećanje telesne težine i razvoj masti u mnogim delovima tela. Ako ga redovno jedete, možda ćete primetiti da počinje da se pojavljuje salo na leđima", kaže Lauren.
(MONDO)